Нове родитеље добило 77 малишана

А. Ј.
Нове родитеље добило 77 малишана

Бањалука - Топли дом и породицу у посљедњих шест година у РС је добило 152 дјеце без родитељског старања, а од тог броја само 77 малишана је усвојено у потпуности.

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС број потпуно усвојене дјеце из године у годину је све мањи. Они су навели да свако усвојење мора бити у најбољем интересу дјетета, те да се поступак води према одредбама Породичног закона и Закона о општем управном поступку.

- Потпуно се може усвојити дијете до пет година старости, које нема живе родитеље, или су му родитељи непознати, односно ако се више од годину не зна мјесто боравка - рекли су у Министарству и додали да је могуће усвојити и дијете чији су родитељи пристали на то.

У Центру за социјални рад Бијељина кажу да су лани имали свега два случаја усвојења, док у овој години већ имају девет захтјева за усвојење.

- Најчешће имамо непотпуно усвојење дјеце старије од пет година коју обично узимају сродници, а већина захтјева се односи на потпуно усвојење јер у том случају дијете узима презиме усвојитеља и из родног листа му се бришу сви подаци биолошких родитеља - појаснили су у овој установи.  

У бањалучком Дому "Рада Врањешевић" тренутно бораве 94 штићеника. Највећи број њих има родитеље, али они нису у стању да се адекватно да брину о њима.

- Збрињавамо дјецу и младе из цијеле РС, а од 2015. године до данас из наше установе је усвојено 11 дјеце. Најчешће се усвајају дјеца предшколског узраста, што се може образложити жељом да усвојење буде потпуно - рекла је психолог у овом дому Љиљана Улетиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана