Нове куће и зграда за породице које су остале без домова у земљотресу

Срна
Нове куће и зграда за породице које су остале без домова у земљотресу

ЉУБИЊЕ - У центру Љубиња градиће се колективни стамбени објекат са шест станова за породице чије су стамбене јединице оштећене у земљотресу који је погодио ову општину у априлу, док ће у Берковићима бити изграђено седам нових објеката, а два ће бити реконструисана, речено је Срни у овим општинама.

Начелник општине Љубиње Стево Драпић рекао је да Републички секретаријат за расељена лица и миграције припрема пројекат за ову намјену.

Он је навео да ће се тај стамбени објекат градити у центру општине између Храма Рођења Исуса Христа и полицијске станице.

-Што се тиче наше локалне заједнице, у најбржем могућем року ћемо одрадити оно што се тиче инфраструктуре и прикључака. Сада се чека на израду пројекта, тако да је тешко рећи када ће почети изградња - рекао је Драпић.

Невенка Милићевић из Љубиња чија је зграда оштећена у земљотресу, због чега је морала да се исели и сада борави у изнајмљеном стану, рекла је Срни да ће јој много значити то што ће моћи да усели у нови стамбени објекат након што се он изгради захваљујући Влади Српске.

Замјеник начелника општине Берковићи Бојан Самарџић рекао је Срни да је са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције закључен споразум о изградњи девет индивидуалних стамбених објеката у овој општини.

-Корисници ће моћи да изаберу локације гдје ће се градити нови објекти, обично ће то бити поред постојеће куће. Градиће се седам нових објеката, те ће бити реконструисана два објекта - рекао је Самарџић.

Он је додао да ће ових дана почети пројектовање објеката, што ће спроводити Републички секретаријат за расељена лица и миграција.

-Надамо се да ће ускоро бити расписана јавна набавка за одабир извођача за поменуте радове - рекао је Самарџић.

Влада Републике Српске обазбиједиће 1.304.800 КМ за изградњу објеката за стамбено збрињавање 16 породица чији су објекти у општинама Љубиње, Берковићи и Билећа оштећени у земљотресу и нису условни за становање.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш је претходних дана у Билећи, Љубињу и Берковићима с начелницима ових општина потписао споразуме о сарадњи на реализацији пројеката изградње стамбених објеката.

Земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио је 22. априла регион Берковића. У Стоцу је једна жена преминула од посљедица земљотреса, а причињена је штета у неколико локалних заједница. Од тада је регистровано више земљотреса на подручју Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана