Нове клупе дочекују србачке ђаке

Дејан Јовичић
Нове клупе дочекују србачке ђаке

СРБАЦ - Основна школа “Јован Јовановић Змај” из Српца први пут у посљедњих 40 година замијениће готово комплетан намјештај у централној школи уз помоћ Министарства просвјете и културе РС.

Директор школе Славко Драгосављевић каже да је за реализацију три пројекта у овој установи ресорно министарство обезбиједило 76.000 КМ.

- Од тога ћемо 27.000 КМ издвојити за опремање девет учионица и набавку 240 столица и 105 клупа. Министарство нам је помогло и прије двије године да комплетно санирамо три учионице. На овај начин, до краја године 90 одсто учионица добиће нови намјештај - рекао је Драгосављевић.

Он је додао да ће за асфалтирање паркинга у дворишту централне школе бити издвојено око 22.000 КМ.

- Већ три године активно уређујемо школско двориште па смо тако уз помоћ ресорног министарства асфалтирали и прилаз нашој школи, који је био дотрајао и такође није саниран више деценија - рекао је Драгосављевић.

Преостали износ од 27.000 КМ биће усмјерен за реконструкцију крова у деветогодишњој подручној школи у Ножичком, у којој је ове године уписан рекордан број од 14 првачића.

- Ова школа биљежи стални пораст броја ђака, а у складу с тим су присутна и непрестана улагања од стране републичких институција у њену санацију. Прије пар година су из кабинета тадашњег предсједника РС Милорада Додика издвојена средства за замјену столарије, а сада ћемо ријешити дугогодишњи проблем прокишњавања крова - додао је Драгосављевић.

Он истиче да је у посљедње четири године, колико обавља дужност директора, у реконструкцију централне и подручних школа уложено око 150.000 КМ уз помоћ Владе РС и предсједника Републике, општине Србац и донатора.

- Уложена су средства и у санацију школа у Кобашу и Каоцима, а остало је још да буду извршени радови у подручној школи у Новој Веси, гдје планирамо да уведемо централно гријање и замијенимо столарију - истакао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, у наредној школској години биће повећан број првачића у готово свим школама, осим у Каоцима, гдје неће бити уписан ниједан ђак првак.

- С друге стране, у основној школи у Српцу ћемо први пут имати четири одјељења са по 21 првачићем, умјесто досадашња три, што није забиљежено у посљедњих десетак година - рекао је Драгосављевић.

Матуранти

Школску годину у ОШ “Јован Јовановић Змај” завршила су 883 ђака, међу којима је било и 95 матураната. За ученика генерације проглашена је Тина Врховац из подручне школе у Ножичком, која је на школским и општинским такмичењима из физике и математике освојила прво мјесто. Тина је присуствовала и пријему у Општинској управи код начелника Српца, заједно са другим успјешним ђацима, гдје је награђена са 150 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана