Новац за избјеглице чека на посланике

В. К.
Новац за избјеглице чека на посланике

Сарајево - Посланици у Представничком дому Парламента БиХ требало би крајем августа да разматрају споразум о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ вриједном 12,6 милиона евра за реализацију Регионалног програма стамбеног збрињавања избјеглица и расељених лица.

Споразум је у име БиХ у марту потписао тадашњи министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, а сада треба да буде ратификован у Парламенту БиХ. Новац би требало да буде искоришћен за трајно стамбено збрињавање 780 породица у БиХ.

Циљ Регионалног програма је трајно стамбено збрињавање 27.000 најугроженијих породица, односно 74.000 избјеглих и расељених у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори. На првој донаторској конференцији у Сарајеву одржаној 2012. године прикупљено је око 300 милиона евра, односно око 60 одсто новца потребног за стамбено збрињавање најугроженијих у све четири земље обухваћене програмом. Из донаторског фонда Србија би требало да добије 335,2 милиона, Хрватска 119,7, БиХ 101 милион, а Црна Гора 27,7 милиона евра.

Страни донатори оцијенили су у извјештају о раду Фонда регионалног програма збрињавања за 2014. годину да је БиХ остварила напредак у оквиру спровођења програма и да би ова година требало да буде посвећена градњи кућа и станова за збрињавање избјеглих и расељених лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана