Новац Српчана из дијаспоре усмјерен старима и сиромашнима

Дејан Јовичић
Новац Српчана из дијаспоре усмјерен старима и сиромашнима

СРБАЦ - Чувену изреку која каже да је у добру лако бити добар, а да се на муци познају јунаци, потврдили су бројни хуманисти и волонтери који су у протеклих мјесец и по закуцали на врата више од 300 сиромашних и старачких домаћинстава у Српцу и бесплатно им подијелили помоћ у виду хране и хигијене.

Тешка мука која је притиснула припаднике најугроженије категорије, који данима нису могли изаћи из својих домова, никога није оставила равнодушним, а посебно Српчане који живе и раде у дијаспори.

Један од њих је Горан Берић, који већ годинама живи и ради у Швајцарској и који је издвојио 3.000 КМ да би помогао својим суграђанима.

- Јако ме погодила ова ситуација јер у Српцу има много пензионера који су лошег здравственог стања и нису смјели да излазе из кућа, нити имају кога да их обилази. Контактирао сам са Центром за социјални рад и понудио помоћ коју су објеручке прихватили. Обишли смо заједно најсиромашније породице и подијелили 50 пакета, највећим дијелом старачким домаћинствима и вишечланим породицама - рекао је Берић.

На сличан начин прехрамбене намирнице су добили мјештани Малих Ситнеша код Српца. Њихови чланови породице и пријатељи из Аустрије удружили су се и прикупили помоћ у вриједности од 1.200 КМ, коју је подијелио мјештанин Бранко Станковић са представницима фирме “Нб Еко”, која се такође придружила акцији и донирала средства за личну хигијену.

- Већина наших комшија се налази у Брегенцу и често се удружују и помажу родном крају. Хвала им што су поново изашли у сусрет кад је најпотребније, јер је ова криза многе оставила празног џепа - рекао је Бранко.

Стотину пакета помоћи обезбијеђено је и директном донацијом из општинског буџета, а добила су је социјално угрожена лица старија од 65 година која немају блиских сродника и неколико вишечланих породица слабијег имовног стања.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је за похвалу што су многи грађани Српца и дијаспоре показали солидарност у епидемији која је погодила цијело друштво, а највише пензионере и породице са већим бројем дјеце, којима је егзистенција доведена у питање.

- Зато смо и ми реаговали и направили списак најугроженијих у сарадњи са Центром за социјални рад и предсједницима Савјета мјесних заједница. Ангажовали смо волонтере који су били неуморни на терену и за два до три дана уручили сву помоћ. У сарадњи са ресорним министарством, а уз помоћ Центра, накнадно смо подијелили још 120 пакета - рекао је Драгосављевић.

Он је подсјетио да је из општинског буџета обезбијеђен и новац за набавку 50 пакета који су уручени борачким категоријама током васкршњих празника.

Током пандемије вируса корона, и у Српцу је као и у другим градовима Српске, био отворен контакт телефон путем којег су пензионери могли наручити основне животне намирнице, које су им достављене на кућну адресу. Секретар Црвеног крста Србац Љиљана Билановић каже да је на овај начин с њима контактирало неколико десетина грађана, које су обилазили више пута у току седмице.

Помогли и ловци

Помоћ старима и немоћнима стигла је и из Ловачког удружења “Срна” из Српца, које је обезбиједило 25 пакета за своје чланове.

- Ангажовали смо предсједнике секција и чланове ловочуварске службе да обиђу наше најстарије и дугогодишње чланове који имају здравствених проблема, да би им подијелили храну и друге животне намирнице уз поруку да остану код кућа и не излажу се опасности - рекао је предсједник удружења Горан Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана