Новa услуга у приједорском Дому здравља: Прегледи и у кући пацијента

С. Та.
Новa услуга у приједорском Дому здравља: Прегледи и у кући пацијента

Приједор - Дом здравља Приједор, у оквиру пројекта "Јачање сестринства у БиХ" који финансира влада Швајцарске, добио је опрему вриједну 48.000 КМ за пружање новоуведене услуге здравствена њега у заједници, а која обухвата 16 тимова породичне медицине.

Осим тога, уложено је и 130.000 КМ за едукацију и практично оспособљавање 31 медицинске сестре, којима су уручени сертификати.

Директор Дома здравља Приједор Славица Поповић изјавила је да је овој установи донирано теренско возило, рачунарска опрема, опрема за сестринске торбе, канцеларијски намјештај за просторију за сестринске консултације. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић уручио је сертификате медицинским сестрама које су завршиле обуку.

- Наше медицинске сестре, које су на овај начин едуковане, ићи ће у кућне посјете не само да спроводе превентивну медицину, него ће се упуштати и у остале облике пружања медицинске помоћи - рекао је Богданић.

Директор за сарадњу швајцарске амбасаде у БиХ Барбара Детвилер-Шоје рекла је да је влада Швајцарске пројекат "Јачање сестринства у БиХ" финансирала са осам милиона КМ. Према њеним ријечима, за протеклих 20 година у реформу здравства у БиХ Швајцарска је уложила 50 милиона КМ, док ће наредне четири године донирати 25 милиона КМ.

- Досадашњи резултати у Приједору су обећавајући. Медицинске сестре су обавиле више од 500 кућних посјета у протеклих шест мјесеци, те више од 5.000 систематских прегледа хроничних болесника, што се први пут дешава - навела је Детвилер-Шоје.

Примопредаји опреме присуствовао је и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана