Но­ва по­сло­вни­цаЕлек­тро­кра­ји­нe до кра­ја го­ди­не

Жељка Ко­кот
Но­ва по­сло­вни­цаЕлек­тро­кра­ји­нe до кра­ја го­ди­не

Бањалу­ка - Из­градња по­сло­вни­це "Елек­тро­кра­ји­не" у Че­лин­цу озва­ни­че­на је ју­че, а у но­ви обје­кат нај­ве­ће дис­три­бу­ти­вно пре­ду­зе­ће у сис­те­му "Елек­тро­при­вре­де РС" из соп­стве­них изво­ра обе­зби­је­ди­ло је 500.000 ма­ра­ка.

Про­је­ктом је пре­дви­ђе­но по­ди­зање ни­воа цје­ло­ку­пног пла­тоа са обје­кти­ма ра­ди пре­вен­ци­је од евен­ту­ал­ног по­но­вног плављења те­ре­на. Но­ви обје­кат за адми­нис­тра­ти­вне и те­хни­чке на­мје­не гра­ди­ће бањалу­чка фир­ма "Дел­та МД", а ра­до­ви би тре­ба­ло да бу­ду окон­ча­ни за 110 да­на.

Пре­ми­јер РС Жељка Цви­ја­но­вић изра­зи­ла је за­до­вољство због при­је­ко по­тре­бног по­чет­ка из­градње обје­кта ко­ји је био плављен не­ко­ли­ко пу­та. Она је по­хва­ли­ла по­сло­вање "Елек­тро­кра­ји­не" на­во­де­ћи да је то пре­ду­зе­ће по­ка­за­ло ве­ли­ки ус­пјех у по­ве­ћању оби­ма ин­вес­ти­ци­ја и сте­пе­на на­пла­те те зна­чај­ном смањењу дис­три­бу­ти­вних гу­би­та­ка.

- Же­ли­мо да ви­ди­мо што ви­ше ин­вес­ти­ци­ја не са­мо у "Елек­тро­кра­ји­ни", већ и у дру­гим за­ви­сним пре­ду­зе­ћи­ма ко­ја се ба­ве прои­зводњом и дис­три­бу­ци­јом елек­три­чне енер­ги­је - ре­кла је Цви­ја­но­ви­ће­ва.

Ди­ре­ктор "Елек­тро­кра­ји­не" Се­ка Ку­зма­но­вић ка­же да су до­бри по­сло­вни ре­зул­та­ти из прет­хо­дних го­ди­на омо­гу­ћи­ли ин­вес­ти­ци­је, по­се­бно у са­на­ци­ју и из­градњу дис­три­бу­ти­вне мре­же ко­ја је у ве­ома ло­шем стању.

- При­ори­тет и даље ос­та­је из­градња дис­три­бу­ти­вне мре­же и обје­ка­та и за­нављање ме­ха­ни­за­ци­је - ре­кла је Ку­зма­но­ви­ће­ва.

Ми­нис­тар ин­дус­три­је, енер­ге­ти­ке и ру­дар­ства РС Пе­тар Ђо­кић је изја­вио да ре­сор на чи­јем је че­лу нас­то­ји афир­ми­са­ти уло­гу "Елек­тро­при­вре­де РС" и њених дис­три­бу­ти­вних пре­ду­зе­ћа ка­ко би се под­ста­кле ин­вес­ти­ци­је и по­ве­ћа­ла на­пла­та од по­тро­ша­ча.

- Из­градњом обје­кта у Че­лин­цу би­ће ство­ре­ни бољи усло­ви за рад за­по­сле­них и кон­такт са ста­но­вниш­твом, док ће те­хни­чки дио обје­кта обе­зби­је­ди­ти ква­ли­те­тни­је и брже услу­ге у по­гле­ду снаб­ди­је­вања елек­три­чном енер­ги­јом - сма­тра Ђо­кић и до­да­је да је изу­зе­тно за­до­вољан смањењем дис­три­бу­ти­вних гу­би­та­ка са 24 на 14 од­сто ко­ји су сад са­свим бли­зу гра­ни­це ко­ја се то­ле­ри­ше у ова­квим сис­те­ми­ма.

Пот­пред­сје­дник Скуп­шти­не оп­шти­не Че­ли­нац Ду­шко Ђер­ма­но­вић ис­та­као је да је градња по­сло­вни­це "Елек­тро­кра­ји­не" је­дан од ва­жни­јих ин­фрас­тру­ктур­них про­је­ка­та на по­дру­чју оп­шти­не. Све­ча­нос­ти су при­сус­тво­ва­ли и ми­нис­три Ја­смин Ко­мић и Сре­брен­ка Го­лић и мно­ги дру­ги гос­ти.

Три пу­та плављени

Обје­кат у ко­јем је до са­да би­ла по­сло­вни­ца "Елек­тро­кра­ји­не" у Че­лин­цу три пу­та је био на ме­ти по­пла­ва. У ма­ју 2014. го­ди­не по­тпу­но је по­плављен и од та­да је не­упо­требљив за даље по­сло­вне акти­внос­ти. Ра­дни­ци по­сло­вни­це од та­да при­вре­ме­но бо­ра­ве на дви­је ло­ка­ци­је па је те­хни­чко особље у Ва­тро­га­сном до­му, док је адми­нис­тра­ци­ја смје­ште­на у згра­ди оп­штин­ске упра­ве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана