Нова епизода политичке комедије у општини Шипово: Изгубљени печати испливали из ормара

Данијела Стоканић
Нова епизода политичке комедије у општини Шипово: Изгубљени печати испливали из ормара

Шипово - Општински печати, који су, наводно, били изгубљени, поново су у рукама надлежних у Скупштини општине Шипово, али су неупотребљиви, јер није обављена њихова примопредаја.

Два печата су, како тврди бивши предсједник СО Милан Плавшић (СНСД), све вријеме била у кабинету техничког секретара СО, док нови предсједник локалног парламента Драгољуб Вујковић (ДНС) тврди да је Плавшић сакрио, па "пронашао" печате.

По подношењу оставке на мјесто предсједника СО, почетком јула, Плавшић није предао печате Вујковићу, тврдећи да нису код њега. Случај је пријављен полицији, те објављен у "Службеном гласнику РС".

Плавшић каже да тренутно руководство СО баца дрвље и камење на њега, подмећући сплетке и ширећи неистину.

- Прво су причали да сам закључао кабинет и онемогућио секретару да долази на посао. Послије су у "Службеном гласнику РС" објавили да су печати изгубљени. Било је приче да сам их однио у своју кућу на село - рекао је Плавшић и додао да се неколико пута обраћао Министарству управе и локалне самоуправе РС.

- Одговор сам добио тек прошле седмице и то штур и неконкретан. Због тога сам исти дан отишао у Скупштину и пред свједоцима показао гдје се налазе печати. Били су у ормару са осталим скупштинским репроматеријалом. Оставио сам их на столу, окренуо се и отишао - објаснио је Плавшић.

Он сматра да је нестанак печата само изговор за нерад.

- Намјерно су то пласирали у јавност, да не би били криви за лоше стање у општини које су проузроковали у протекле четири године - истакао је Плавшић.

Вујковић, који је лани смијењен са чела СО, а на ту функцију враћен пресудом Окружног суда у Бањалуци у мају ове године, поручује да је Плавшић одглумио проналазак печата.

- Једина је истина да су општински печати све вријеме били код Плавшића. Они који су се затекли у тој просторији тврде да је печате гурнуо иза ормара, прије него што их је "пронашао". Њега су изгледа притиснули надлежни органи, а људи који су га некад штитили су му окренули леђа, па је доведен пред свршен чин - казао је Вујковић.

Додао је да печати тренутно нису у служби Скупштине, јер су незаконито унесени у просторију потпредсједника СО.

- Проблем је како сад печате увести правно и законски у службу, јер је епилог узело тужилаштво и полиција. Плавшић је вјешто покушао да избјегне одговорност примопредаје печата - рекао је Вујковић.

Док заврзлама у вези са печатима коначно не буде ријешена, највећу штету ће трпјети становници општине Шипово и предузећа, јер су многи пројекти у блокади. Без ових печата не може бити овјерен ниједан општински документ. Блокада општине траје више од два мјесеца.

Примопредаја

Потпредсједник СО Шипово Милорад Гвозденац истиче да је Плавшић печате донио код њега у канцеларију и само их оставио на столу.

- Одмах сам позвао представника Одјељења за општу управу, ради даље процедуре, односно примопредаје печата. Међутим, Плавшић је одбио да то потпише, поручујући да ће то учинити само пред комисијом - рекао је Гвозденац и додао да сада нико не жели да се прими печата, јер није извршена примопредаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана