Нова електромрежа до Ћопићеве родне куће

Д. Б.
Foto: Д. Поздеровић

КРУПА НА УНИ - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука спроводи завршну фазу изградње нове електродистрибутивне мреже до обновљене родне куће Бранка Ћопића у Хашанима, у општини Крупа на Уни.

- “Електрокрајина” је као највеће електродистрибутивно, али и друштвено одговорно предузеће препознала потребу потпуно нове електрификације до куће у којој се родио истакнути српски и југословенски књижевник који је својим дјелима прославио Хашане и Подгрмеч, те вјечно задужио своје Крајишнике - рекао је портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов.

У изградњи и реконструкцији мреже на два далеководна излаза укупне дужине од 5,2 километра је, истакао је он, постављено укупно 150 нових стубова за 30 домаћинстава у том дијелу Хашана који ће добили далеко квалитетнију и поузданију испоруку електричне енергије.   

- Електродистрибутивна мрежа према Ћопићевој родној кући ради се на потпуно новој траси дужине 3,2 километра, док су на другој дионици дужине два километра замијењени дотрајали стубови. Укупна вриједност инвестиције износи више од 100.000 КМ - казао је Клинцов.

Поред ове инвестиције, “Електрокрајина” је, додао је он, у протеклој години извршила значајна улагања у обнову електродистрибутивне мреже Крупе на Уни, међу којима је највеће реконструкција комплетног далековода од Новог Града до највећег крупског насеља - Доњег Дубовика у дужини од 12 километара.

- “Електрокрајина” је у прошлој години инвестирала укупно 23 милиона КМ у изградњу и санацију 350 километара дистрибутивне мреже и 127 трафо-станица, те друге развојне пројекте на свом дистрибутивном подручју које покрива три града (Бањалука, Приједор и Градишка) и 18 општина на западу РС - казао је Клинцов.

Мјештанин Слободан Ћопић истакао је да ће дугогодишњим мукама коначно доћи крај, јер су кад је у питању струја живјели у 19. вијеку.

- Захваљујући новој електромрежи ово село неће остати пусто, јер је струја до сада свако мало нестајала и онда стане све - каже Ћопић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана