Нова ћуприја у Челинцу симбол и рјешење за поплаве

Драгана Орловић
Нова ћуприја у Челинцу симбол и рјешење за поплаве

Челинац - Мост је једна од највреднијих грађевина коју је човјек икада направио, јер спаја обале, људе, културе, цивилизације, али и људска срца, због чега смо пресрећни што напокон шетамо нашом новосаграђеном ћупријом, која ће ријешити и проблем са поплавама.

Ријечи су којима су у петак многи мјештани Челинца поносно описивали нови мост “Србија”. Осмијехе и срећу нису крили, пошто је стари мост био дотрајао и често плављен, па су са нестрпљењем чекали нови.

Осамдесеттрогодишњи Предраг Марјановић цијели живот провео је у Челинцу. Ту је, како каже, много тога проживио, а градња моста је међу најљепшим догађајима. Ниједна грађевина се, истиче, са ћупријом не може поредити.

- Стигао је у прави час. Стари мост је заустављао воду. Али, и он нам је ваљао док зуб времена није учинио своје - прича старина којег смо затекли како лагано шета новим мостом.

Исто мисли и Момчило Спасојевић, који је са унуком Николом застао на мосту, мјеркајући задовољно његову конструкцију.

- Нови мост је значајан за цијели Челинац. Надамо се да више неће бити поплава. Он ће бити и нешто по чему ће Челинац бити препознатљив. Биће наш симбол - сматра Спасојевић. Без моста не можемо ништа, истиче и Стојанка Ђурић и додаје да нема ријечи којима би се могао описати његов значај.

Нови мост “Србија” су свечано у четвртак отворили предсједница Српске Жељка Цвијановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић и начелник Челинца Момчило Зељковић. Цвијановићева је том приликом поручила да је стављен у функцију веома важан мост који ће ријешити питање поплава у Челинцу које су задавале велике муке становницима општине.

- Поносна сам што сам у вријеме док сам била предсједник Владе донијела и ову одлуку да се изгради овај мост и да се ријеши проблем поплава знајући да смо имали тешка искуства - рекла је Цвијановићева. Она је навела да јој је посебно драго што је то још један од објеката који је финансијски подржала Србија.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да је помоћ Србије у изградњи моста наставак политике предсједника Александра Вучића да Србија и Српска буду што ближе.

 - Мостови су нешто најљепше што можемо да саградимо и представља симболику пријатељства и веза између нас - додао је Ђорђевић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да мост наставак добре сарадње влада Србије и Српске и крај мукама мјештанима Челинца у вријеме великих поплава.

Начелник Челинца Момчило Зељковић рекао је да отварање моста велики дан за општину, јер су стављене у историју поплаве које су пратиле Челинац. Отварању су присуствовали и министри у Влади Српске, конзул Србије Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић и друге угледне личности и мјештани Челинац.

Вриједност инвестиције

Нови мост у Челинцу је дуг 48 метара, широк 16 метара, има три коловозне траке и двије траке за пјешаке. Пропусна моћ је 850 метара кубних у секунди, што је два и по пута више у односу на стари мост који је оштећен у претходним поплавама. Вриједност инвестиције је 1,7 милиона КМ, од чега је Влада Србије обезбиједила 250.000 евра, а остатак новца Влада Српске и општина Челинац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана