Нова болница у Источном Сарајеву ниче од средине јуна

Данијела Стоканић
Нова болница у Источном Сарајеву ниче од средине јуна

Источно Сарајево - Припрема терена за градњу нове болнице у Источном Сарајеву, једног од најзначајнијих пројеката у РС, коју с нестрпљењем ишчекују становници источног дијела Српске, требало би да почне средином јуна.

Ова болница, осим грандиозног изгледа, према ријечима Раде Марковића, власника грађевинске фирме "Марковић инвест - Р.М." Лакташи, којој су повјерени сви послови, биће опремљена најсавременијом опремом.

Марковић је рекао да би нова болница требало да буде завршена почетком 2019. године, а простираће се на 10.000 метара квадратних и функционално ће бити повезана са недавно завршеном зградом од 4.000 квадрата коју је потребно само опремити.

- До сада је урађено око 70 одсто идејног плана болнице, а упоредо са тим приводимо крају и осталу документацију за потписивање уговора са надлежнима, након чега би у року од 60 дана требало да почну и главни радови - рекао је Марковић и подсјетио да је ријеч о пројекту "кључ у руке" вриједном 46 милиона марака без ПДВ-а.

У реализацију пројекта ће, додао је Марковић, бити укључено око 1.000 људи, док ће само на градилишту свакодневно бити ангажовано најмање 100 радника.

- Што се тиче већ завршеног дијела болнице, који је потребно само опремити, он би у функцију требало да буде пуштен у року до 90 дана од момента потписивања уговора - објаснио је Марковић.

Нагласио је да је за испоруку медицинске опреме за ову болницу, која ће имати и два нова санитетска возила, задужена фирма "Медикал" Мостар.

Директор Болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић, који је у сталном контакту са извођачем радова, каже да ова здравствена установа приводи крају и свој дио обавеза како би градња што прије могла да почне.

- Од града ових дана очекујемо грађевинску дозволу за припремне радове, а захтјеве смо послали и локалном шумском газдинству и комуналним службама за уклањање стабала, измјештање инсталација и друге послове како би радови неометано могли да почну - рекао је Тодоровић и додао да не сумња да ће дуго очекивана градња болнице за мјесец и почети.

Пројектом је планирано да већа зграда, која ће, између осталог, служити за смјештај пацијената, има око 200 болничких кревета, што је, тврди Тодоровић, довољно за сарајевско-романијску регију, док ће на 4.000 квадрата бити смјештена Поликлиника.

- Наша болница би требало да буде у рангу са оном у Бијељини, а ријеч је о здравственој установи за понос - казао је Тодоровић.

Градња болнице обрадовала је и медицинаре, јер сада раде у оронулом објекту, који је још прије 20 година направљен од просторија некадашњег санаторијума за плућне болеснике.

Тендер

Фирма "Марковић инвест - Р.М." Лакташи заједно са "Медикалом" из Мостара недавно је изабрана као најповољнији понуђач за изградњу болнице у Источном Сарајеву на другом тендеру Министарства здравља. Планирано је да извођач финансира градњу, а да Влада РС, односно Министарство, у идућих шест година у мјесечним ратама исплаћује извођача.

Први тендер за избор извођача радова поништен је крајем прошле године када је Канцеларија за разматрање жалби БиХ прихватила жалбу Грађевинског предузећа "Крајина" из Бањалуке након што је као најповољнији понуђач изабрана фирма "Миленијум тим" из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана