Нова акција хуманиста из Лакташа: “За Ацине кораке” пјешаче до Нимника и Тумана

Милош Васиљевић
Нова акција хуманиста из Лакташа: “За Ацине кораке” пјешаче до Нимника и Тумана

ЛАКТАШИ - Петорица пријатеља из Лакташа данас крећу на ходочашће до манастира Нимник и Тумане, да би, још једном на овај начин, помогли лијечење њиховог суграђанина Александра Милинковића.

Сложна екипа каже да су се још прошле године, када је с њима до манастира Острог ишао и колега Предраг Станковић, договорили да сљедеће ходочашће буде шетња до ове двије светиње.

Један од ходочасника Владимир Јованић за “Глас Српске” каже да је екипа добро физички припремљена. За 12 дана ходочашћа, колико је планирано, прећи ће око 460 километара, у просјеку дневно око 45 километара.

- Крећемо испред цркве Свете тројице из Великог Блашка, баш као и када смо лани ишли до манастира Острог. Обећали смо и Аци да ћемо му помоћи у даљем лијечењу. Богу хвала има напретка и са радошћу смо дочекали да поново кренемо на пут. Оваква путовања нас испуњавају, јер знамо да чинимо добро дјело - рекао је Јованић.

Радују се посјети светињама у Србији, а у манастиру Нимник, који је крајње одредиште, већ су и боравили.

- Отац Јелисеј из манастира Нимник ће нас угостити, тамо ћемо бити два дана, јер у Туманама још нису опремили конобе за ноћење, а драго је и једним и другим када су чули који је повод нашег доласка - рекао је Јованић.

И ове године биће препознатљиво обучени, у мајице израђене посебно за ово ходочашће.

 - Већ се доста људи јавило да помогне, направили смо и мајице са натписом “За Ацине кораке” које ћемо поучени искуством од прошлог пута и продавати, јер је владало велико интересовање. Направили смо 60 мајица и комплетан прилог ићи ће Аци - рекао је Јованић.

За поклоничко путовање спреман је и Срђан Станковић који је за “Глас Српске” нагласио да с нестрпљењем ишчекује полазак.

 - Поред свих наших приватних обавеза ускладили смо све да уз помоћ Бога идемо у ходочашће и то сада до двије велике светиње, манастира Нимник и Тумане. Осјећај је посебан, што смо видјели и лани, када смо ишли до манастира Острог. То се само може доживјети - рекао је Станковић.

Спремни су на све препреке, посебно на лоше временске прилике, а морају бити спремни и на изазове. Иако је пут дужи него што је био до манастира Острог, ходочасници кажу да је лакше, јер је мања узбрдица.

- Успут буде проблема, али све превазиђемо. Ред кише, ред сунца, али ништа није тешко ако знате да ћете некоме помоћи. Идемо да се помолимо Богу за све православне хришћане, а посебно за нашег Ацу, али и за све болесне и изнемогле - рекао је Станковић нагласивши да зна шта их чека те да су спремни на сва искушења.

Екипу ће и ове године чинити Драган Савић, Владимир Јованић, Гордан Василић, Срђан Станковић и Срђан Гајић, а план је да иду преко Прњавора, Дервенте, Модриче, Брчког да дођу до Бијељине и ту пређу границу. Затим ће ићи на Шабац, Шимановце па Београд и преко Смедерева доћи до манастира.

Они се надају да ће се што више људи укључити да би помогли Александру Милинковићу да прохода. Он је прије неколико година приликом скока у воду задобио тешке повреде. Након несреће имао је више операција вратних пршљенова, а за рехабилитацију и наставак лијечења треба му много новца.

Помоћ за дарију

Владимир Јованић каже да ће дио новца ићи и за лијечење Дарије Карановић из Бањалуке, која води борбу за опаком болешћу.

 - Позивамо људе да се у што већем броју укључе и помогну Дарији позивом на број 1414. Уз то и ми ћемо дати свој допринос тако што смо већ нешто издвојили новца и још ћемо. Никад не знамо ко може бити у невољи зато сви морамо показати солидарност - рекао је Јованић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана