Ношње бо­гат­ство на­ших пре­да­ка

С. Т.
Ношње бо­гат­ство на­ших пре­да­ка

При­је­дор - Етно­ло­шка изло­жба "Тра­гом на­ших пре­да­ка", на ко­јој је пред­стављен дио бо­га­те збир­ке на­ро­дних ношњи у вла­сниш­тву Але­ксан­дра Дра­ги­ћа, обо­га­ти­ла је ово­го­дишњу изло­жбе­ну се­зо­ну у Му­зе­ју Ко­за­ре у При­је­до­ру.

Кус­тос етно­ло­шке збир­ке Му­зе­ја Ко­за­ре Ма­ри­ја Ра­да­ко­вић по­ја­сни­ла је да је Дра­гић до­шао у ову ус­та­но­ву и по­ка­зао је­дну ста­ру ношњу, а да је он­да она оти­шла њего­вој ку­ћи да по­гле­да и дру­ге ношње ко­је има.

- Ра­ди се о то­ли­ком бо­гат­ству да смо одлу­чи­ли да на­ђе­мо прос­тор за ову изло­жбу иако ни­је би­ла пре­дви­ђе­на на­шим го­дишњим пла­ном. То је умје­тност на ко­јој мо­же да нам се за­ви­ди - ка­за­ла је Ра­да­ко­ви­ће­ва.

Дра­гић је ре­као да је ма­ло то­га што се мо­же ре­ћи о ношњи јер она са­ма о се­би го­во­ри мно­го ви­ше.

- Ова љубав и страст нас­та­ле су за­хваљују­ћи Ра­дни­чком кул­тур­но-умје­тни­чком друш­тву "Пе­ла­гић" из Бањалу­ке гдје сам играо и ра­дио ви­ше од де­сет го­ди­на и за­хваљују­ћи ба­ка­ма ко­је су ми у насљеђе ос­та­ви­ле не­ке ста­ри­не - на­вео је Дра­гић.

Изло­жбу је отво­рио умје­тни­чки ру­ко­во­ди­лац КУД-а "Се­дми­ца" из Угри­но­ва­ца код Бео­гра­да Игор Су­зић ко­ји је ис­та­као да не жа­ли што је пре­ва­лио да­лек пут да ужи­ва у љепо­ти изло­же­них ношњи.

- Нај­ви­ше сам оду­шевљен Дра­ги­ће­вим ен­ту­зи­ја­змом и љубављу пре­ма етно­ло­ги­ји иако он не по­сје­ду­је фор­мал­но образоање из ове облас­ти - ис­та­као је ди­ре­ктор Му­зе­ја Ко­за­ре Зо­ран Ра­доњић.

Изло­жба "Тра­гом на­ших пре­да­ка" у Му­зе­ју Ко­за­ре би­ће пос­тављена не­ко­ли­ко мје­се­ци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана