Ноћни вукови на Путу ћирилице обишли Требиње

Ратомир Мијановић
Ноћни вукови на Путу ћирилице обишли Требиње

Требиње - Чланови свјетски познатог руског мото-клуба "Ноћни вукови", одјељења из Србије, Црне Горе и Републике Српске, посјетили су Требиње у оквиру вожње под називом "Пут ћирилице" на којој обилазе регион дијелећи флајере са Завјештањем Стефана Немање о језику.

Градом на Требишњици продефиловало је тридесетак "вукова" који су у уторак увече присуствовали богослужењу у Саборном храму у Требињу, гдје их је дочекао старјешина храма Младен Жуловић.

Предсједник Одјељења "Ноћни вукови" Црна Гора Вукоман Булатовић каже да су на "Пут ћирилице", са благословом митрополита црногорско-приморског Амфилохија, кренули из манастира Милешева, преко Ужица, Вишеграда и Фоче те стигли до Требиња, одакле ће посјетити манастир Острог и вожњу завршити у Бару.

- Наше путовање се симболично завршава на празник посвећен светом Ћирилу и Методију. Имамо "Хиландарску" и "Видовданску вожњу", заједно идемо на путовања и његујемо традиционалне вриједности - рекао је Булатовић.

Он је додао да акценат стављају на свету православну цркву, у коју су својим дјеловањем довели велики број људи. Повратак ћирилици, коју "помодарство или неки други разлози гурају у други план" порука је коју носе на својим мотоциклима путујући кроз крајеве Србије, Српске и Црне Горе.

- Као патриотски клуб његујемо традиционалне вриједности. Већина мото-клубова се бави неким другим стварима, а ми смо окренути цркви. Поносни смо што смо многе људе, који су били на странпутици, успјели довести у цркву и окренути их правим вриједностима - истиче Булатовић.

Према правилима овог клуба, сваки "ноћни вук" мора се потрудити да буде примјер првом малишану из комшилука, да вози мотор изнад 500 кубика, да је православац, има најмање 21 годину и да је спреман за тимски рад.

- Члан клуба не може да се бави криминалом нити било чиме због чега би се неко постидио. Ни политика нас не интересује - објаснио је Булатовић.

"Ноћни вукови" са српских простора истичу да је дисциплина на високом нивоу и у сваком тренутку строго воде рачуна о понашању, поготово кад носе прслук са називом свог мото-клуба. Чланови "вукова" су изричити да нису бајкери, већ мотоциклисти.

- Бити мотоциклиста значи бити дисциплинован и примјереног понашања. Бајкери су углавном људи који воле мото-журке, провод, гласни су и са криглом пива у руци, док са мотоциклистима то није случај. Све смо супротно од тога, јер сврха постојања клуба није испијање пива по клубовима, прављење журки и слично, већ нам је примјерно понашање и чињење добра на првом мјесту - кажу "ноћни вукови".

Изложба

Изложбом радова чланова Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине "Милорад Ћоровић", Удружење "Ћирилица" је у уторак увече у Требињу почело обиљежавање Светог Ћирила и Методија, своје крсне славе.

У Галерији Културног центра представљена су 33 рада десет умјетника Удружења "Милорад Ћоровић" која су рађена различитим техникама, а које је повезала иста тема - ћирилица.

Специјални гости изложбе били су чланови "Ноћних вукова".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана