Ноћне трке на фочанским улицама: Будући свештеник и фудбалерка најбржи

Радмила Ђевић
Ноћне трке на фочанским улицама: Будући свештеник и фудбалерка најбржи

Фоча - Да у ери модерне технологије, компјутера и видео-игрица још има оних којима је физичка активност на првом мјесту показало је 200 учесника "Ноћних трка" у Фочи.

Бројни Фочаци, али и становници сусједних општина нису у сриједу увече крили задовољство, што се ова манифестација по којој је општина некада била препознатљива, вратила послије више од двије деценије.

Атлетске способности и физичку спремност кроз 14 трка показало је мноштво предшколаца, основаца, средњошколаца и сениора, а најбољима су уручене награде и признања.

Александар Јеврић са Златибора и Драгица Марић са Сокоца тријумфовали су у главној сениорској трци на 1.000 метара. Јеврић, који је студент прве године Богословског факултета и члан Атлетског клуба "Ужице", као једини активни атлетичар супарнике је оставио далеко иза себе. 

- Било ми је задовољство да учествујем у овој трци. Имао сам жељу да трчим у Фочи, а планирам да се пријавим и наредне године. Требало би позвати и друге чланове атлетских клубова да учествују - рекао је Јеврић.

Занимљива је била и трка сениорки, а Марићева, која је прва прошла кроз циљ, члан је Фудбалског клуба "Соколац" и студент Медицинског факултета у Фочи. 

- Пријавила сам се за такмичење јер сам у веома доброј кондицији. Тренирам фудбал, а члан сам и спелеолошког друштва. Овдје тренирам често и трчим на стадиону, било ми је баш лијепо вечерас и задовољна сам учешћем и побједом - рекла је Марићева. 

Једна од најзанимљивијих трка било је такмичење малишана вртића "Чика Јова Змај" на 50 метара, којом је манифестација и отворена. Најмлађи, али најбољи тркач, био је Јанко Симић.

- Освојио сам прво мјесто, припремао сам се и успио сам да побиједим - рекао је четворогодишњи Јанко.

Основци, у зависности од узраста, трчали су стазу дугу од 70 до 270 метара, а средњошколци дионице од 400 до 550 метара.

Трка је измамила на улице и оне старије грађане који су подсјетили да се ова манифестација у вријеме бивше Југославије одржавала поводом 25. маја, Дана младости.

- То је било један од најмасовнијих и Фочацима најдражих спортских догађаја - казао је један пензионер.

Стара маршрута

Оживљавање "Ноћних трка" сви су дочекали са одушевљењем и надом да ће бити уврштене у календар редовних дешавања у Фочи, што су организатори и обећали.

- Драго нам је што смо поново покренули ову манифестацију и очекујемо да ће ово прерасти у традицију, како би се догодине трчао велики круг старом маршрутом преко два дринска моста у дужини од 3.000 метара - рекао је предсједник Организационог одбора Жарко Тодовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана