Њиве у блату, сјетва на чекању

Милијана Латиновић
Њиве у блату, сјетва на чекању

Бањалука - Обилна киша која је протеклих дана у појединим дијеловима Републике Српске изазвала и поплаве, ставила је ратаре који се припремају за прољећну сјетву на муке, јер због воде и блата не могу ни прићи њивама.

Пољопривредници почетком марта обично крећу са сјетвом и садњом поврћа, а ове године принуђени су да радове до даљег одгоде, јер је земља натопљена водом.

Предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало каже да је почетак садње лука, кромпира, паприке и парадајза под великим упитником.

- Питање је да ли ћемо моћи у њиве и за седам дана. Што касније будемо садили поврће, то су неизвјеснији и род и цијена - рекао је Мастало.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац каже да су ратари у овом крају припремили расад за изношење на њиве и сјеменски кромпир, али да ће морати сачекати јер су парцеле прекривене блатом.

- Већ смо требали почети са садњом лука, кромпира и расаде, али нас је ова киша прекинула и питање је сада кад ће сјетва почети јер су њиве пуне воде и блата - рекао је Бањац и додао да је доста њива уз ријеку Саву поплављено.

Ништа боља ситуација није ни на подручју Градишке. Пољопривредник Боро Тополовић из мјеста Карајзовци у Градишци, који планира да засади кромпир на пет хектара и купус на површини од једног хектара, каже да ће се земља тешко исушити након обилних падавина.

- Метеоролози најављују кишу током цијелог мјесеца, а дочекамо ли са сјетвом април, питање је и колико ћемо посијати и хоћемо ли имати шта да уберемо - рекао је Тополовић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да и у Посавини има поплављених парцела у долини ријеке Босне.

- Надам се да неће доћи до већих поплава које би нанијеле штету ратарима. За почетак сјетве кукуруза још има времена, па ће до тада ваљда и временске прилике да се поправе - рекао је Маринковић.

Годинама уназад кукуруз је најзаступљенија култура у прољећној сјетви, а нешто мање сјетвених површина заузимају зоб и уљарице.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да ће Влада ове седмице разматрати информацију у вези са прољећном сјетвом, након чега ће бити познато колико хектара обрадивих површина ће бити засијано.

Озиме културе

Стојан Маринковић каже да се јесенас због неповољних услова у неким крајевима каснило са сјетвом пшенице, те да је доста парцела остало незасијано.

- Ратари који су касно засијали пшеницу и нису стигли на вријеме предузети све потребне агротехничке мјере кажу да ће парцеле које нису у добром стању преорати и засијати или кукурузом или сојом - рекао је Маринковић и додао да се усјеви пшенице који су засијани у оптималном временском року држе веома добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана