Њемачка компанија откупљује краставац у Козарској Дубици и Мостару

Срна
Њемачка компанија откупљује краставац у Козарској Дубици и Мостару

Козарска Дубица - Њемачка компанија "Кине" има више од 140 потписаних уговора о узгоју краставаца у двије регије у БиХ, а откуп је организован у Мостару и Козарској Дубици, рекао је данас менаџер откупа сировине у овој компанији Клеменс Шварц.

Он је потврдио да су прве количине краставаца, на основу уговорене производње са овом њемачком компанијом, почеле да стижу у складиште предузећа "Еко-бел" у Козарској Дубици гдје краставце сортирају, хладе и пакују.

"Ово је прва оваква производња ван Њемачке коју организује компанија жКинеж, а први камион требало би данас да буде отпремљен у Њемачку", најавио је Шварц.

Он је додао да, уколико се производња краставаца на овом подручју покаже успјешном, у компанији планирају да наредне године удвоструче производњу која кооперантима гарантује откуп производа и обезбјеђује сав потребни репроматеријал.

Шварц је навео да су биљке још у фази вегетације и да су за сада у изврсном стању, а плодови одличног квалитета.

У Козарској Дубици уговоре је прољетос потписало 20 произвођача за садњу краставаца на три хектара замљишта.

У откупну станицу у "Еко-белу" допремају се краставци од дубичких произвођача и произвођача из Новог Града, Приједора, Костајнице, Градишке, Српца, Лакташа и Кључа.

За сада је ускладиштено око 50 тона, а за десетак дана у јеку бербе у предузећу "Еко-бел" очекују дневни пријем од око 25 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана