Волонтерка Николина Mијатовић свестрана и успјешна у свим областима

Срна
Foto: Срна

БРАТУНАЦ - Деветнаестогодишња Николина Мијатовић из Братунца овог прољећа побрала је признања и награде за своје учење, знање, волонтерски рад и успјешно бављење глумом и фолклором.

Преданост, упорност, тачност и перфекционизам у свему чиме се бави и шта ради, дају резултате. Мијатовићева је успјешна у школи и на такмичењима упркос свестраности и активностима у различитим областима којима се бави и у којима је такође веома истакнута.

За своје резултате у школи, свестраност и хуманитарни рад прошле године Мијатовићева је од предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић добила Плакету “Амблем и застава Републике Српске” поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

Ове године Мијатовићева је одличним успјехом завршила Електротехничку школу, смјер техничар електронике у Братунцу.

Мијатовићева каже да је намјеравала да упише војно-индустријско инжењерство у Крагујевцу, али је дошла до сазнања да је тешко доћи до запослења и да су ниске плате у тој области и одустала је од тога.

Она се опредијелила да упише биомедицинско инжењерство или мехатронику у Новом Саду и интензивно се припрема за полагање пријемног испита.

ЖЕЛИМ ДА ЗАВРШИМ СТУДИЈ КОЈИ ОМОГУЋАВА ЗАПОСЛЕЊЕ

Мијатовићева каже да је искуство сестре Миленке опомиње да не уписује и не завршава факултет за који нема интересовања или је слабо вреднован на тржишту рада, јер јој је сестра 2013. године завршила психологију и у немогућности запослења у струци већ неколико година ради као трговац у једном продајном центру.

Николина је током цијелог школовања била одличан ђак и завршила је Електротехничку школу као ученик генерације.

Она се успјешно бави глумом. Члан је братуначког Позоришта младих “Милица Топаловић” од 2016. године. Играла је у неколико представа које су припремали и каже да је рад позоришта у великој мјери омела појава вируса корона. На овогодишњим “Данима позоришта” у Братунцу проглашена је најбољим младим глумцем.

Ова djевојка, рођена 2003. године, од првог разреда је члан фолклорне секције Српског добротворног друштва “Свети Василије Велики”. Од формирања Културно-умјетничког друштва “Мост” 2018. године наставила је да игра у том друштву и члан је прве поставе са којом је имала бројне наступе у Братунцу, те широм Републике Српске и Србије, али и иностранству. Каже да је вежу најљепше успомене за путовања, дружења и наступе фолклорног ансамбла.

Своју свестраност Николина потврђује и као пјесник. Добила је више награда на општинским и школским литерарним такмичењима. Ове године освојила је прву награду на литерарном конкурсу Црвеног крста Републике Српске о теми “Живимо мисију хуманости”.

Она је веома активан волонтер братуначког Црвеног крста и освојила је треће мјесто на такмичењу Црвеног крста Републике Српске “Мисли мине”.

Прије двије године била је првак Републике Српске у такмичењу из историје.

Ова свестрана djевојка ће на јесен са својом генерацијом отићи на студије и напустити Братунац. Већина младих који оду из овог мјеста и успјешно заврше факултете не враћају се у ову средину гђе је тешко доћи до запослења.

ЗАХВАЛНОСТ РОДИТЕЉИМА

Николина каже да није размишљала ни о повратку у Братунац ни о останку у некој другој средини.

“Желим да завршим студије и дођем до запослења да бих помогла родитељима. Тата Радмило је ратни војни инвалид прве категорије и има здравствене проблеме, а мама Душанка такође има нарушено здравље. Одрицали су се много чега да омогуће школовање сестри и мени и то не могу и нећу да заборавим”, истиче ова талентована, али скромна ђевојка.

Она подсјећа да су јој родитељи, након рата и потписивања Дејтонског споразума у егзодусу Срба из Сарајева, иселили из Хаџића у Братунац и да је то изузетно тежак период кроз који је породица пролазила, као и многе у том периоду.

Мијатовићева истиче да воли пјевање уз гусле, што је можда необично за особе из њене генерације.

“Уз родитеље који воле епску поезију и пјевање уз гусле завољела сам тај инструмент”, рекла је она и навела да су јој омиљени извођачи гуслари Миломир Миљанић, Ђорђије Копривица и Душан Пејић, чије снимке често слуша на “Јутјубу”.

Мијатовићева каже да, упркос бројним наступима и наградама које потврђују квалитет њеног рада, увијек има трему пред наступ, без обзира да ли је у питању глума, фолклор, рецитовање или обраћање на сцени.

На крају разговора Николина је изнијела још једну жељу - да се настави бавити фолклором, глумом и волонтерским радом у мјесту гђе буде студирала ако јој то факултетске обавезе буду дозвољавале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана