Никола Јањетовић, начелник Костајнице: Боримо се са непогодама, али и одласком људи

Милош Васиљевић
Никола Јањетовић, начелник Костајнице: Боримо се са непогодама, али и одласком људи

Пут од Новог Града до Костајнице и од наше општине до Козарске Дубице вапи за реконструкцијом, а на једном дијелу регионалног пута према Приједору је и макадам и на томе се у наредном периоду мора радити да бисмо сачували становништво. С друге стране имамо ријеку Уну, смарагдну крајишку љепотицу и циљ нам је да у будућности будемо важно мјесто на туристичкој мапи Српске.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Костајнице Никола Јањетовић, додавши да се труде да оно становништва што је остало на подручју општине, кроз подстицаје и разне бенефите подстакну да ту остане да живи.

- Односимо се домаћински према сваком човјеку - рекао је Јањетовић.

ГЛАС: Посљедњих година имали сте пуно невоља, мијењале су се као на траци, земљотрес и поплаве, јесте ли се успјели опоравити?

ЈАЊЕТОВИЋ: Што се тиче земљотреса исплатили смо помоћ при санацији објеката, остало је да завршимо објекте у надлежности и инфраструктуру. Када су у питању поплаве, ту је ствар сложенија, а неопходно је прво ријешити проблем границе, јер сви проблеми долазе са хрватске стране. Од Савјета министара смо добили 100.000 КМ а на скупштинском засједању ћемо одлучити о расподјели новца. Живимо у плавном подручју па самим тим морамо бити увијек опрезни.

ГЛАС: Мала сте општина, али су потребна велика инфраструктурна улагања? Шта сте то урадили лани?

ЈАЊЕТОВИЋ: Радили смо путеве, водовод. Изграђено је игралиште, санирали смо терен код основне школе. Имали смо раније дјечији клуб који је сада прерастао у вртић, јер пуно пажње посвећујемо младима, а имамо сигурно најбоље пронаталитетне мјере у Српској ако поредимо буџете. Планирамо и да отворимо јаслице, али имамо проблем због кадра, јер нема васпитача у Костајници, а недостатак је и у окружењу.

ГЛАС: Ни вашу општину није заобишао одлазак људи. Враћају ли се млади након завршеног факултета?

ЈАЊЕТОВИЋ: Тај проблем постоји одавно у Костајници, судбина одласка из малих мјеста није заобишла ни нас. Свршени студенти након факултета, на којем студирају најчешће у Бањалуци, нађу посао тамо и остану. Не можемо се пожалити на привреду, ту су дрвна и текстилна индустрија. Оно што нас радује је да на бироу није велики број људи који чекају посао.

ГЛАС: Шта је урађено на пољу туристичког развоја?

ЈАЊЕТОВИЋ: У малим рубним општинама као што смо ми морамо јачати туристичке садржаје. Кестен је наш заштитни знак и оно по чему смо били познати и у оквирима бивше Југославије. Изградили смо видиковац на брду Баљ и то је сада репрезентативно мјесто за посјетиоце. Покренули смо и процес заштите костајничког кестеновог меда, у којем учествују општина и локално пчеларско удружење, заједно са ресорним министарством.

Аграр

ГЛАС: Поред водног богатства пољопривреда је једна од најважнијих дјелатности код вас. Дајете ли субвенције?

ЈАЊЕТОВИЋ: Посљедње двије године дајемо подстицаје за пољопривреднике, што до тада није био случај. Подстицај служи да помогнемо и помаци су видљиви. Ипак, у посљедње вријеме свједоци смо да крупни фармери опстају, док они ситнији најчешће мијењају занимање, све су бранше на великом удару, то није заобишло ни аграр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана