Нико неће имовину Игришта

Маријана Миљић
Нико неће имовину Игришта

Власеница - На јавни позив за продају имовине ски центра "Игришта" код Власенице, која је процијењена на око 60.000 марака, није стигла ниједна понуда, рекао је стечајни управник "Игришта" Васо Симовић додајући да ће сада вјероватно бити спуштена продајна цијена.

Он је почетком јула расписао јавни позив за јавно надметање за продају имовине "Игришта".

- Купци су се могли пријавити до 5. августа, а јуче је требало бити отварање понуда. Међутим, све је пропало јер се нико није пријавио на јавни позив - навео је Симовић.

Нагласио је да Одбор повјерилаца овог предузећа, у којем је крајем маја покренут стечајни поступак, половином августа треба да одржи сједницу на којој ће размотрити одлуку да "спусте" цијену имовине.

- Ако та одлука буде усвојена, нова лицитација могла би бити одржана већ половином септембра - казао је Симовић.

Подсјетио је да обавезе "Игришта" износе 1,72 милиона КМ, док је вриједност имовине процијењена на 59.800 марака.

- "Игришта" од своје имовине имају пословни простор чија је вриједност 20.000 марака, али на који је Пореска управа РС уписала хипотеку због дуговања за порезе и доприносе. Поред тога, у власништву предузећа је и једно возило које је процијењено на 9.300 марака, те четири брвнаре, ресторан и вила чија је укупна вриједност око 30.000 КМ - казао је Симовић и додао да је имовина "Игришта" у потпуности девастирана.

Када је ријеч о обавезама, дуговања за порезе и доприносе износе 588.000 КМ, за зараде 565.000 марака, а према добављачима 446.000 КМ.

Влада РС је 2008. године купила имовину пропалог хотелско-туристичког предузећа "Звијезда" из Власенице и формирала Акционарско друштво "Игришта", када су неки од капацитета дјелимично реновирани.

У уништавање "Игришта", како је "Глас Српске" раније писао, уплетен је и ратни командант Армије РБиХ из Сребренице Насер Орић, чија је фирма посјекла и извукла хиљаде кубних метара шуме са подручја око ски-центра. Док су "Игришта" тонула ка стечају, механизација и радници те фирме били су ангажовани у Власеници, у вријеме док је директор Шумског газдинства "Бирач" био Игор Вуковић. Иза посла који су обавили Орићеви људи и механизација остало је потпуно девастирано подручје.

Запослени

Владо Симовић је рекао да је у "Игриштима" приликом покретања стечаја затекао само три радника.

- За 40 некадашњих није повезан радни стаж, односно нису редовно уплаћивани порези и доприноси - истакао је.

Шта "Игришта" продају

Имовина                                 Вриједност

Пословни простор                 20.000 КМ

Возила                                   9.300 КМ 

Брвнаре, ресторан, вила        30.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана