Никло одијело и новац на дрвећу највећег лажова

Дејан Јовичић
Никло одијело и новац на дрвећу највећег лажова

Србац - Недељко Берић из Ситнеша однио је титулу највећег лажова на јубиларној 70. "Лажијади" која је одржана у овом србачком селу.

Берић је пред око 50 чланова Удружења лажова испричао како је у младости засадио стабла на којима су никли ново одијело, кошуља и ципеле, а затим и новчанице од хиљаду динара.

- Било је то сиротињско вријеме кад није било новца за нову гардеробу, па сам се досјетио да посадим по једно дугме од старог одијела и кошуље, као и пертле од изношених ципела. Додао сам мало ђубрива и редовно заливао, а након неког времена је израсло дрво на чијим гранама је висила нова гардероба која ми је савршено пристајала - рекао је Берић.

Тада је отишао корак даље и засадио некадашњу "хиљадарку", а недуго затим израсло је стабло са прегршт малих новчаница.

- У том моменту испао сам наиван што их нисам покупио, јер сам чекао да динар ојача, а ударила је инфлација и у оптицају су биле новчанице са десет и више нула које су достизале и до 500 милијарди динара. Од муке нисам хтио да оберем стабло, већ је то урадио комшија који је од прикупљеног новца успио купити тек двије кутије цигарета. Тада сам одлучио да престанем било шта да садим - пожалио се Берић.

Друго мјесто је припало Радовану Ракићу који је испричао занимљиву причу о пчелама које су носиле рамове са медом гладним пчелама у другим кошницама. Треће мјесто је заузео Мишо Стојић који је описао како је посадио кукуруз врхунског квалитета чије сјеме је набавио у Градишци, а ради се о кинеској сорти под називом "ђин-ђин.

Пехаре највећим србачким лажовима уручио је доживотни предсједник удружења Владо Ракић (87). Један од најстаријих чланова удружења Милош Љубојевић подсјетио је да је група ентузијаста која је вољела шалу и сатиру формирала ово друштво 1947. године. Оно је највећим дијелом окупљало коваче из ситнешког краја, а прикључиле су му се и друге занатлије, као и бројни љубитељи хумора.

- У одређеном периоду није било прихватљиво дјеловати у друштву као лажов, па је назив промијењен у "Андрповци", а од 1974. је враћен назив Друштво лажова. Од 2008. године оно постоји као званична организација, која функционише са статутом и другим документима, и од тада дјелујемо као Удружење лажова - истакао је Љубојевић.

Након тога су почели са редовним окупљањем сваке године како би испричали "ловачке приче" за које се куну да су истините. Секретар друштва Вид Бабић апеловао је на младе да се прикључе њиховим дружењима, јер их је све мање.

- У посљедњих неколико година преминуло је чак 20 наших чланова, а жеља нам је да очувамо ову традицију јер смо једно од ријетких удружења лажова из бивше Југославије која су опстала, а било их је много - нагласио је Бабић.

У ревијалном дијелу за лажове је одигран сплет народних игара Фолклорног удружења "Мотајички вук" из Ситнеша.

Афричка шљива

У јубиларној Лажијади је учествовало осам такмичара, а титулу није успио да одбрани секретар друштва Вид Бабић, који је двије године заредом био побједник ове манифестације.

Он је прошле године испричао како је од пањева афричке шљиве сушио кобасице које су нарасле и пробиле кров, док је годину раније описао како се у глави његовог овна смјестио рој пчела које су направиле чак пет килограма меда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана