Нијемци на подручју Невесиња крећу ка концесији за вјетропарк

Маријана Миљић
Нијемци на подручју Невесиња крећу ка концесији за вјетропарк

Бањалука - Њемачка компанија "ВЕ Гребак" кренула је у реализацију плана изградње вјетропарка "Гребак" на подручју општине Невесиње, а ускоро ће бити покренута процедура за додјелу концесије.

Вриједност инвестиције процијењена је на 65 милиона евра, а план је да пројекат буде реализован у наредне двије године.

Представници компаније "ВЕ Гребак" Ерих Прајзлер из Њемачке и Адмир Рахимић из филијале ове њемачке компаније у Мостару представили су планове за улагање у изградњу вјетропарка на подручју општине Невесиње министру индустрије, енергетике и рударства РС Петру Ђокићу и разговарали о њиховој операционализацији. Састанку су присуствовали и представници општине Невесиње.

- Министарство индустрије, енергетике и рударства ће у циљу покретања поступка додјеле концесије доставити документацију другим министарствима и надлежним институцијама ради прибављања мишљења - рекао је Ђокић.

Он је изразио спремност да пружи подршку инвеститорима у овај и друге сличне пројекте.

- РС је отворена за нове инвестиције, а изградња вјетропарка "Гребак" представља развојну шансу за општину Невесиње. Та инвестиција је значајна и због изградње инфраструктуре, нарочито путева, што ће се значајно одразити на стандард локалног становништва - рекао је Ђокић и додао да је источна Херцеговина због климатских услова веома перспективно подручје за изградњу вјетроелектрана.

Представници компаније "ВЕ Гребак" истакли су да у изградњи вјетроелектрана имају вишегодишње искуство и да су спремни да своје техничке и финансијске ресурсе уложе у реализацију пројекта у Невесињу.

- Имамо подршку локалне заједнице, јер би изградња вјетропарка подстакла развој привреде у општини Невесиње. Наш план је да у периоду изградње ангажујемо домаће компаније чиме ће за локално становништво бити обезбијеђена и нова радна мјеста - рекао је извршни директор фирме "ВЕ Гребак" Миралем Чампара.

На подручју општине Невесиње раније је започет пројекат изградње вјетропарка "Трусина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана