Ниче рај на ушћу Врбаса у Саву

Дејан Јовичић
Foto: Дејан Јовичић

СРБАЦ - Општина Србац је иницирала формирање нове спортско-рекреативне зоне на ушћу Врбаса у Саву код Српца с циљем да се дио обале претвори у отворени простор предвиђен за окупљање и одмор грађана, што ће имати огроман туристички значај.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац Дарио Кресојевић рекао је да је на јулској сједници локалног парламента усвојена одлука о приступању изради зонинг плана који ће обухватити простор површине 15,1 хектар, оивичен са сјеверне стране ријеком Савом, а са западне Врбасом и којим се дефинишу услови градње на том локалитету. Према његовим ријечима, у плану је изградња марина за чамце и других објеката за спорт и рекреацију.

- Ту ће бити садржаји попут спортских терена, столова за стони тенис, шаха, скејт парка, трим-стаза и фитнеса на отвореном, пјешачких стаза, пикник зона, дјечијих игралишта, али и угоститељских и других објеката, при чему ће се водити рачуна о котама плављења стогодишњих вода - казао је Кресојевић. Додао је да ће у наредном периоду бити расписан јавни позив и изабран носилац израде зонинг плана, а очекује се да ће пројекат бити спреман почетком наредне године.

- Ова инвестиција неће бити јефтина, због чега ће се морати обезбиједити донаторска средства - нагласио је Кресојевић.

Одборник ПДП-а Саша Јовичић подржао је ову идеју и рекао да ће то много значити како за туристички, тако и привредни развој општине.

- Живимо у граду на двије ријеке, а до сада нисмо имали тај осјећај. Када одете у друге градове, видите да људи своје слободно вријеме често проводе на ријекама, а ми смо тај потенцијал запоставили. Покушавали смо покренути ову иницијативу на више скупштинских сазива и надам се да неће остати све само на идеји - рекао је Јовичић.

Предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић казао је да ће за заинтересоване грађане бити организовано полагање за управљање чамцима, а дозволе ће издавати Министарство саобраћаја и веза РС.

- Сви који желе да њихова пловила буду регистрована за управљање, што је у директној вези са најављеним пројектом, моћи ће се пријавити за полагање у Општинској управи код секретара Скупштине - рекао је Будић.

Да интересовања за ријечну пловидбу све више има, потврђује и недавно оснивање Наутичког клуба “Сидро” из Српца, који је формиран с циљем да грађанима усади љубав према ријекама и развије код њих еколошку свијест. Члан клуба Радован Митраковић каже да су прије десетак дана организовали прву “Савску регату”, у којој је учествовало седам пловила из Српца, који су се спојили са бродовима на Сави код Градишке и организовали заједничко дружење.

- Србац већ 17 година има “Врбаску регату”, али чланови нашег клуба посједују бродице са озбиљнијим моторима који не могу пловити ниским водостајима као што је Врбас. Намјера нам је да ова регата постане традиционална и да мотивише грађане да више времена проводе у природи. Планирамо наредне године да отпловимо и до некадашњег логора Јасеновац, који се налазио на обали Саве, и одамо почаст страдалима - рекао је Митраковић.

Регата

Традиционална “Србачка регата” биће одржана у недјељу на релацији дугој око 25 километара. Почетак спуста је у десет часова у Кукуљама, а током паузе, која је планирана на шљункари у Разбоју Љевчанском, биће одржана спортска такмичења. Долазак на циљ код некадашњег скелског прелаза у Српцу предвиђен је у 15 часова. Организатор регате је Туристичка организација, а покровитељ општина Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана