Ниче нова зграда за Дом здравља у Котор Варошу

Дарко Гавриловић
Ниче нова зграда за Дом здравља у Котор Варошу

Котор Варош - Камен темељац за нови блок Дома здравља "Свети Пантелејмон" у Котор Варошу положен је јуче, а у њега би до краја године требало да уселе Служба хитне помоћи и амбуланте породичне медицине.

Почетак реализације пројекта означили су извршни директор Фондације "Хајдар Алијев" из Азербејџана Анар Алакбаров, директор Дома здравља Владимир Бибић и начелник Котор Вароша Зденко Сакан. Вриједност пројекта је милион КМ, а новац за изградњу и опремање објекта обезбиједила је Фондација "Хајдар Алијев" чија је мисија чување успомене на некадашњег лидера Азербејџана, кога становници те земље доживљавају као оца нације.

Ријеч је о модерном објекту који ће бити опремљен потпуно новом медицинском опремом и намјештајем у складу са свјетским нормама у здравству. Површина нове зграде, која ће бити увезана у једну цјелину са старим дијелом Дома здравља, је 850 метара квадратних. Изградњом новог блока Дома здравља биће унапријеђен квалитет рада и услуге медицинског особља подигнуте на још виши ниво.

Алакбаров је рекао да подржавају пројекте у области образовања, здравства, информационих технологија, спорта...

- Изградили смо око 500 школа и подржали низ пројеката који се тичу здравствене заштите. Изградили смо болницу за слијепу и дјецу са оштећеним видом у Сарајеву. Мисију настављамо у Котор Варошу и желим да захвалим свима који су посредовали како би овај пројекат био започет. Видимо се ускоро на отварању објекта - рекао је Алакбаров.

Бибић је захвалио Фондацији "Хајдар Алијев" на донацији и досадашњој сарадњи.

- Тешко је ријечима описати шта сте учинили за наш Котор Варош. Величина вашег племенитог дјела биће у потпуности видљива за неколико мјесеци када заједно будемо отварали нови објекат. Нећемо стати на овоме, планирамо нова улагања, неке пројекте ћемо ових дана привести крају, а на другима увелико радимо. Увјерен сам да ћемо их реализовати на велико задовољство свих нас - истакао је Бибић.

Сакан је рекао да је ово један од најважнијих дана за раднике Дома здравља и за грађане Котор Вароша.

- Полагање камена темељца за изградњу новог блока и санација постојећег објекта су први озбиљни радови на реконструкцији Дома здравља након 40 година - рекао је Сакан и додао да је у плану да буде уређено и ново паркиралиште с приступним путем до Дома здравља.

Дом здравља ове године има 12.308 регистрованих пацијената у девет тимова породичне медицине.

Санација

Изградња новог објекта надовезаће се на започету санацију главне зграде Дома здравља.

Санацијом је обухваћен кров, спољна столарија, фасада, мокри чворови, улаз и котловница, вриједност радова је око 400.000 КМ, а она је дио пројекта "Јачање здравственог сектора" у којем учествују Министарство здравља и социјалне заштите РС, локална заједница и Дом здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана