Ни зрна зоби нема за сјетву

Драгана Келеч
Ни зрна зоби нема за сјетву

Бањалука - Пољопривредници у РС нигдје не могу да набаве сјеме зоби, којим су планирали да засију оранице.

Рафови предвиђени за сјеменску зоб у пољопривредним апотекама већ седмицама зјапе празни, а још више забрињава признање трговаца да овог сјемена нема ни у набавци.

Директор пољопривредне апотеке "Агролукс" Богдан Ђурић истиче да је проблем то што се готово цијела количина сјемена набавља из увоза и што тренутно и код иностраних дистрибутера влада несташица сјемена зоби. Ђурић је истакао да сјемена углавном набављају из Србије и Хрватске због тога што залихе из домаће производње веома брзо бивају исцрпљене.

- Интересантно је да је ове године заиста велика потражња за сјеменом зоби због тога што је засијано мање других озимих култура, па су овом житарицом многи планирали да засију оранице - истакао је Ђурић.

И у бањалучку пољопривредну апотеку "Агрос" свакодневно долазе ратари који желе да купе сјеменску зоб, али се враћају празних руку.

- Узалуд долазе, јер немамо сјемена зоби.  Немамо ни гдје да га набавимо. Једино рјешење је да уз помоћ меркантилне зоби засију оранице, али да прије сјетве користе неопходну заштиту против болести - истакли су у "Агросу" наводећи да су танке залихе сјемена зоби за трен разграбљене.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да зоб никада није била много заступљена у сјетви у Српској, али да су ратари ове године жељели баш ту културу, јер она није много захтјевна за производњу.

- Иза нас је изузетно тешка јесен. Послије поплава и лошег времена, који су битно смањили површине засијане уобичајеним озимим културама као што су пшеница и јечам, пољопривредници су се у прољећној сјетви одлучили за зоб, која је лакша за одржавање, али, ето, ни то им се не да - казао је Маринковић.

Продаја сјемена

У пољопривредним апотекама широм Српске истичу да продаја сјемена иде прилично добро. Једни купују за готовину, а други на кредит како би се припремили за сјетву.

- Најбоље иде продаја сјеменског кукуруза, траве и дјетелине - кажу трговци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана