Невријеме праћено градом највише штете нанијело воћарима у Костајници

Г.С.
Невријеме праћено градом највише штете нанијело воћарима у Костајници

КОСТАЈИИЦА - Невријеме праћено градом највише је штете јуче нанијело воћарима у Костајници. Данас их збрајају након обиласка воћњака. Невријеме је погодило и Теслић, Станаре, Градишку и Модричу. Метеоролози упозоравају на падавине и наредних дана. Од данас па до 15. октобра дејствује и противградна заштита.

За само неколико минута град је унишнио многе воћњаке у Костајници.Баш сада када су у фази листања и цвјетања.

Драган Кнежевића, данас је обишао свој воћњак да види колика је штета.

- Тешко је сад то рећи, међутим на воћкама које су листале видјело се да је било тргања листа, било га је по земљи. Што се тиче плодова они су сада у стАњу прецвјетавања, значи чишћења цвијета и то ће се тек касније видјети након неколико дана да ли ће бити штете - рекао је Кнежевић.

На подручју Костајнице је више од тридесет воћњака.

- Према подацима које смо добили од људи који имају воћњаке кажу да је штета доста велика и да ће за пар дана знати које је стање - каже Александар Пашић портпарол општине Костајница.

Због честих промјена времена неопходно је да воћари улажу у противградне мреже како би сачували приходе од изненадних непогода. Посебно у периоду прије почетка дјеловања противградне заштите. Званично она је почела тек данас. До 15. октобра може да дејствује и то уз претходну потврду контрола лета за коришћење неба.

- У сезону се ушло са 2.573 противградне ракете преостале из прошлогодишње сезоне. До 1. маја очекујемо испоруку противградних ракета по завршеним тендерима за овогодишњу сезону и очекујемо допремање још 1.300 противградних ракета - истакао је Тихомир Дејановић директор ЈП “Противградна превентива Републике Српске”.

Све противградне ракете су спремне јер се нестабилност очекује и наредих дана, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана