Невесињци кренули пјешке на Острог

РТРС
Невесињци кренули пјешке на Острог

Чланови Планинарско-еколошког друштва “Зимомор” из Невесиња кренули су пјешке на поклоничко путовање у манастир Острог. Петнаест младића и девет дјевојака, упутили су се, на Васкрс, из Невесиња ка најзначајнијем центру вјерског ходочашћа на православним просторима.

Четири дана пјешачења, по херцеговачким и црногорским врлетима-за ходочаснике не предстваљају никакву потешкоћу. Киша и хладноћа, такође. Када су мотив вјера и љубав према најпоштованијем светитељу, препрека, ни одустајања нема.

“Десет година ходочастим у славу Светог Василија. 25 нас је кренуло из Невесиња, да се поклонимо слава му и милост, моштима нашег горштака, нашег Херцеговца, нашег светитеља. Први дан смо ноћили у Лаквцу, данас другу ноћ на Коритима, сутра крећемо ка селу Трепча у Црну Гору и четврто вече стижемо у доњи манастир”, рекао је Милош Човило.

До манастира Острог, најсветијег и најпоштованијег мјеста за православце, посебно Херцеговце запутило се и девет дјевојака. Проблем нису ни жуљеви, ни лоше вријеме, кажу, кад су исходиште свето мјесто, и поклоњење моштима Светог Василија.

“Сложни смо као браћа и сестре. Немам замјерни и пут брзо прође. Сви смо пуни елана и кад је тешко и кад пада и грми и сијева ми смо заједно и сложни смо”, додала је Маја Митрић.

План је да лаганим ходом до Острога стигну 1. маја увече. На путовању, кроз углавном опустејла села, домаћини које сретну, их зауставе, понуде одмором, јелом и пићем.

“Понуде нас и ракијим и јелом и пожеле срећу јер није баш често да сретну ходочаснике. Идемо четири дана и око 150 километара пређемо. Данас је било напорније, него иначе, али настављамо даље”, истакао је Илија Зубац.

У Коритима, код Билеће, преноћиће у напуштеној школи, осушити гардеробу и згријати се топлом вечером. Ујутру настављају пут ка Острогу, уз молитву и добро расположење, које ће их пратити до манастира. Кућама ће се вратити другог маја и ближњима донијети благодат светог мјеста и молитви изречених над моштима Светог Василија Острошког и тврдошког.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана