Невенки и Рајки Пралица потребна помоћ: Живе у трошној кући без струје и воде

Јана Кезић
Невенки и Рајки Пралица потребна помоћ: Живе у трошној кући без струје и воде

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Невенка и Рајка Пралица из Кадин Јеловца код Козарске Дубице тешко болесне живе у малој, оронулој кући без струје и воде, због чега им је потребна помоћ хуманих људи како би добиле кров над главом достојан човјека.

Кров куће, која је саграђена прије много година, оштећен је и прокишњава, а зидови су попуцали па баке, које су загазиле у девету деценију живота,  страхују да би трошни дом, одавно нагризен зубом времена, могао да их и повриједи.

Хуманитарка Љиља Гарача из Козарске Дубице рекла је за “Глас Српске” да је ове баке, које су иначе јетрве, обишла на позиве њихових комшија.

- Од када су им мужеви умрли, оне живе саме. Рајка је непокретна, а Невенка је имала мождани удар па јој је десна рука одузета. Живе веома тешко, а једина примања су им накнаде од социјалне помоћи - казала је Гарача додајући да Рајка има кћерку која им помаже, али ни она сама не ради.

У кућици у којој живе, осим зидова који отпадају, објашњава, дотрајали су прозори и врата.

- У њиховом дворишту озидана је кућа њиховог покојног рођака, али није завршена. Надам се да ћемо уз помоћ хуманих људи и заједничким снагама успјети да завршимо једну собу и купатило, да њих двије не стрепе од сљедеће зиме - рекла је Гарача.

Када је хитна помоћ једном приликом долазила по Рајку у малу кућу гдје сада живе, прича Гарача, морали су поскидати врата да би могли унијети колица како би је изнијели.

- Прво ћемо им развести струју, па нам је потребан материјал за струју и унутрашње радове на сређивању просторије и пријеко су потребна два кревета за болеснике. Имају само неки стари фрижидер, па би им добро дошао и неки решо или пећ, јер и по врућини ложе ватру у кући - истакла је она. Осим тога, како је казала, било би добро да неко донира и пелене за баку која је непокретна, али и нешто мало одјеће, пиџаме или спаваћице, те пешкире.

- Рајка је слабашна и прича неповезано, док Невенка све разумије, прича, али тешко. Мимо свега тога, у кући је све уредно и чисто, а она има чак и малу башту, бољу него многи који имају здраве обје руке - казала је Гарача.

Невенку је, прича, тежак  живот научио да се бори, па тако и сада без обзира на то што је болесна,  своју непокретну јетрву држи чистом и уредном.

- Нисам одавно срела тако драгу жену. Зато молим све који су у могућности да помогну, а Невенка ће вас благосиљати као и мене прије неколико дана, када ми је на растанку дала благослов и једну мирисну ружу, јер друго, како каже, нема - закључује Гарача с којом сви који желе помоћи бакама могу да контактирају путем броја телефона 065/387-910.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана