Неустрашиве даме кротиле хладноћу и вукове’ у Котор Варошу

Јасна Драгојевић
Неустрашиве даме кротиле хладноћу и вукове’ у Котор Варошу

Котор Варош - Раме уз раме са мушким колегама, у лов на вукове и дивље свиње, већ четврту годину кренуле су и даме које се окупљају на манифестацији "Дамски лов" у Котор Варошу.

Тако је било и протеклог викенда, када је више од стотину ловаца из Мађарске, Србије, Словеније, Хрватске, те са домаћег терена - из Прњавора, Приједора и Дрвара окушало ловачку срећу на јединственој дводневној манифестацији која се одржава на подручју ревира Трновац, Крушева брда и Петрова Поља.

Иако је лов посебно намијењен дамама, овога пута учествовало их је свега пет, јер се за разлику од претходних година због разних обавеза, али и најављених лоших временских услова, многе нису одазвале.

Љубинка Брковић (21), из Прњавора, била је најмлађа учесница лова, а на дивљач иде, како каже, од своје седме године.

- У лов сам кренула уз оца, а чим сам напунила 18 година добила сам дозволу за руковање оружјем. Већ трећи пут учествујем у "Дамском лову" и то довољно говори колико сам задовољна - испричала је Љубинка додајући да је до сада имала и ловачке среће, па већ има трофеј срндаћа и неколико лисица.

Из војвођанске равнице у которварошке шуме ради лова дошла је и Јулијана Шилош-Нађ, која је истакла да је задовољна цјелокупном организацијом и ловом.

Један од домаћина манифестације је ловачко удружење "Борчићи" из Шипрага, чији је члан Ирфан Зухрић-Ћићо казао да су гости и те како задовољни ловом на овом подручју.

Лов посвећен дамама је прилично заживио у Европи и окружењу, а дамски клубови током читаве године имају свој календар активности, па се томе надају и организатори "Дамског лова".

- Ове године одзив дама је мало слабији, али смо и више него задовољни - рекао је Недељко Гламочак предсједник Ловачког удружења "Узломац" из Котор Вароша, које је уз "Борчиће" и "Јеловку" из Масловара организатор лова.

Иако истичу да им је на првом мјесту дружење, ловци су се похвалили и солидним уловом. У суботу, првог дана лова, "пала" су три вука које су одстријелили Миљан Максимовић из Котор Вароша и Зоран Миловановић из Теслића, док је други да­н, недјеља, прошао без улова.

Мамац за туристе

Организатори су најавили да ће у сарадњи са Министарством трговине и туризма РС, које подржава ову манифестацију, "Дамски лов"’ бити уврштен у календар туристичких догађаја у РС. Ловачки савез РС ће убудуће бити носилац манифестације, док би стотињак дама ловаца у РС ускоро могле бити организоване у клуб по узору на сличне у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана