Неуставан требињски Фонд солидарности

Анита Јанковић-Речевић фото: моја херцеговина
Неуставан требињски Фонд солидарности

Требиње - Уставни суд Републике Српске оцијенио је да оснивање Фонда солидарности града Требиње и начин његовог финансирања нису у складу са Уставом РС и Законом о локалној самоуправи.

Судије Уставног суда су на јучерашњој сједници у Бањалуци утврдиле да је Скупштина града Требиње доношењем одлуке о оснивању Фонда солидарности и одлуке о утврђивању посебне накнаде прекорачила своју надлежност из одредаба Закона о локалној самоуправи.

- Скупштина није била овлашћена да подзаконским актима формира фонд, нити да уреди изворе његовог финансирања - саопштили су из Уставног суда.

Закључено је да је Скупштина града Требиња доношењем оспорених нормативних аката поступила супротно Уставом загарантованим принципима владавине права и подјеле власти.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да није упознат са овом одлуком Уставног суда.

- Ако треба да буду исправљене неке одлуке, радо ћемо то учинити, јер вјерујем да постоји начин да фонд и даље живи на бази солидарности. Ако не, поступићемо сходно одлуци Уставног суда, јер поштујемо институције - навео је Петровић и нагласио да није у питању намет већ солидарност грађана.

Додао је да је намјера градских власти приликом оснивања фонда била да новцем из његове касе буде финансирана вантјелесна оплодња паровима који не могу остварити потомство, помогнуто демобилисаним борцима који су незапослени, социјално угроженом становништву, као и дјеци са села.

Петровић је нагласио да је фонд оправдао постојање и да је комплетан износ новца, прикупљен лани, отишао у руке породица којима је помоћ била неопходна.

Захтјев за оцјену уставности одлуке Скупштине града Требиње о оснивању Фонда солидарности поднио је савјетник члана Колегијума Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића Небојша Вукановић.

- Од почетка сам тврдио да је фонд незаконит и да се ради о рекетирању привредника у Требињу, а суд је сада потврдио да сам био у праву. Ова одлука ће ослободити привреднике великог терета који су били неравноправни у односу на друге привреднике у Српској - рекао је Вукановић.

Он сматра да градске власти, ако хоће да буду солидарне, имају градски буџет за то.

Требињски Фонд солидарности основан је у децембру 2016. године, а његову касу пуне средства која издвајају сви привредници са подручја града који су претходну пословну годину завршили за прометом већим од 50.000 КМ. Тада је одлучено да стопа ове накнаде буде 0,5 одсто од оствареног промета.

Требињска градска Скупштина средином фебруара је усвојила извјештај о раду фонда за 2017. годину, када се у касу слило 567.000 КМ, захваљујући уплатама 125 привредних субјеката. Тим новцем финансирано је више социјалних и програма подршке породици, запошљавању и образовању.

Уставни суд РС јуче је утврдио и да одредбе Одлуке о комуналним дјелатностима града Требиња те Одлуке о прикупљању, одвожењу и депоновању комуналног отпада Требиња нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о комуналним дјелатностима, односно Законом о заштити потрошача.

Судске одлуке

На јучерашњој сједници у Бањалуци Уставни суд је утврдио да одредба Одлуке о комуналној накнади општине Градишка, којом је прописано да се рјешења о висини комуналне накнаде неће доносити за обвезнике који накнаду плаћају путем Службе обједињене наплате, није у сагласности са Уставом. Незаконита је и одредба Одлуке о прикупљању, одвођењу и депоновању комуналног отпада у Бијељини.

Суд јуче није прихватио иницијативе за оцјену уставности Закона о високом образовању Српске, Закона о раду и Закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана