Неуспјешна примопредаја дужности у србачком парламенту

Цвија Мркоњић
Неуспјешна примопредаја дужности у србачком парламенту

Србац - Смијењени предсједник Скупштине општине Србац Зоран Ђукић одбио је јуче да преда дужност, скупштински печат и службене просторије новом предсједнику Горану Гаврановићу и секретару Слађани Шкрбић.

Из Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а у Скупштини општине Србац најавили су да ће због одбијања примопредаје дужности до краја седмице против Ђукића и секретара Драгице Вранић, која је смијењена заједно са њим, поднијети кривичну пријаву и судским путем затражити да се у што краћем року омогући рад новоизабраних функционера.

- Надали смо се да ће превладати разум и да ће нам бити омогућено да обављамо функције на које смо изабрани гласовима нове скупштинске већине. Предстоји нам битка путем суда, због чега ће највећу штету претрпјети грађани, јер ће бити блокиран рад законодавне власти - рекао је Гаврановић.

За судску битку спремају се и у општинској управи, која је ангажовала Дарка Кременовића за правног савјетника који ће у судници бранити ставове смијењених функционера.

- Обје стране сматрају да су у праву и правду ће затражити судским путем. Самим тим, нема примопредаје и Ђукић остаје на свом радном мјесту. Он чак не би ни смио одступити са мјеста предсједника, јер ако се докаже да је био у праву, онда ће сносити кривичну одговорност због предаје дужности незаконито изабраним функционерима - казао је Кременовић послије неуспјешног покушаја примопредаје коју је заказала Скупштина општине на недавно одржаној ванредној сједници.

Неуспјешној примопредаји је присуствовала и делегација Министарства управе и локалне самоуправе РС, која је дала смјернице за рјешавање овог проблема. Министарство је раније дало позитивно мишљење на одлуке донесене на априлском засједању србачке Скупштине када су смијењени Ђукић и Вранићева и позвало двије стране да обаве примопредају дужности.

Због наставка кризе одржана је и конференција за новинаре србачког СНСД-а и ДНС-а на којој је истакнуто да посљедице блокаде највише трпе грађани. Предсједник Општинског одбора СНСД-а Млађан Драгосављевић изразио је наду да ће пресуда бити донесена најдуже за мјесец.

- Након тога крећемо у припрему референдума за опозив начелника општине Драге Ћирића, који би требало да буде одржан у року од мјесец од коначне судске пресуде - рекао је Драгосављевић.

Нову скупштинску већину чини 13 одборника СНСД-а и ДНС-а, док је у опозиционом блоку 12 одборника из СДС-а, НДП-а, ПДП-а и СП-а.

Ракић

Предсједник србачког ДНС-а Љубо Ракић, чија је подршка СНСД-у одлучила ко ће имати скупштинску већину, казао је да се на тај корак одлучио јер коалиција окупљена око начелника општине више није могла опстати.

- Начелник није довољно сарађивао са општинским службама, самовољно је доносио одлуке и често занемаривао коалиционе партнере. То је довело до тога да су СДС и НДП нудили СНСД-у нову коалицију, али је одлука природно пала на ДНС, јер наша коалиција успјешно функционише и на републичком нивоу - истакао је Ракић.

 

Посљедице блокаде парламента

- нема ребаланса буџета

- није усвојен план јавних набавки

- није расписан конкурс за стипендије

- нема субвенција за превоз ђака

- нема контроле трошења новца буџетског новца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана