Несавјесни Бијељинци смеће бацају гдје год стигну: Дивље депоније ругло града

Љиљана Алексић
Несавјесни Бијељинци смеће бацају гдје год стигну: Дивље депоније ругло града

БИЈЕЉИНА - Дивље депоније су горући проблем у Бијељини већ годинама, а упркос апелима надлежних, немар појединих становника према животној средини није се значајније промијенио, па тако смеће бацају гдје год стигну - поред путева, на зеленим површинама, напуштеним објектима и парцелама.

 

 

Градска комунална полиција лоцирала је тренутно 37 дивљих депонија, а искуства са терена показују да и након што се уклоне послије извјесног времена поново “никну” на истим локацијама.

- Углавном се ради о грађевинском шуту, индустријском и био-отпаду, а мало је “класичног” отпада. Оно што ми примјећујемо јесте некултура и непримјерено понашање грађана. Апелујем на грађане да не бацају смеће на мјестима гдје није предвиђено и да контејнере не препуњавају, јер то ствара ружну слику града - казао је комунални полицајац Предраг Новаковић.

Према његовим ријечима, Комунална полиција ће усагласити приоритете уклањања дивљих депонија и контролисати извођаче у извршењу тог посла у наредном периоду.

- Ми смо послали извјештај Градској управи како бисмо покушали наћи рјешење овог проблема - додао је Новаковић.

Из бијељинског “Комуналца” подсјећају становнике да ће се овог мјесеца вршити одвоз кабастог отпада, а набављен је и довољан број канти за одлагање смећа у граду. Ово предузеће је током прошле и ове године подијелило 178 контејнера за раздвајање амбалажног отпада углавном заједницама етажних власника.

- У почетку је то јако тешко ишло јер је било потребно мијењати навике и свијест људи. Међутим, сада нам се јавља све више грађана и заједница етажних власника - рекао је технички директор у “Комуналцу” Данијел Перић, који је позвао све заинтересоване Бијељинце да се јаве како би потписали уговоре о одвајању амбалажног отпада и бесплатно добили спремнике од 120 литара за одвајање папира, картона, стакла и осталог отпада.

Проблем је, каже, и то што инвеститори приликом изградње зграда не постављају довољан број контејнера, а према прописима, на осам станова се поставља један.

- Имамо зграда гдје има и до 40 станова, а само један или два контејнера и тако се стварају депоније око њих - наглашава Перић.

Радници “Комуналца” вршиће од 19. до 30. априла одвоз кабастог отпада и то бесплатно за све грађане.

- Грађани у наведеном периоду треба да изнесу испред својих кућа кабасти отпад, а наши радници ће га одвозити у дане када се врши и редован одвоз комуналног отпада. Они суграђани који имају веће количине тог отпада у обавези су да нас позову телефонским путем на број 055/210-147 како бисмо се договорили о начину одвоза - рекао је Перић.

Због пандемије вируса корона прошле године ова априлска акција била је помјерена за мај, а том приликом депоноване су 52 тоне кабастог отпада.

Казне

Из Комуналне полиције позивају грађане на сарадњу и помоћ у откривању лица која нелегално депонују отпад, односно да пријаве оне који то раде, запишу регистарске ознаке возила или било који други податак који знају о починиоцу. Новчане казне за оне који нелегално депонују отпад крећу се за правна лица од 2.000 до 5.000, предузетнике од 600 до 1.000, а за физичка лица од 400 до 800 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана