Неразвијене општине траже хитну помоћ

А. Ј.
Неразвијене општине траже хитну помоћ

Источно Сарајево - Начелници неразвијених и изразито неразвијених општина предложили су да Влада РС хитно финансијски помогне општинама које не могу да функционишу.

Закључено је то на састанку начелника неразвијених и изразито неразвијених општина који је јуче одржан у Источном Сарајеву. Они су истакли да је ријеч о пет-шест изразито неразвијених и неразвијених локалних заједница међу којима су Источни Мостар, Источни Дрвар, Источни Стари Град и још неколико новонасталих општина.

Начелник Шипова Милорад Ћирко каже да ће затражити измјену Закона о локалној самоуправи у дијелу који се тиче финансирања општина.

- Наметнуто нам је низ надлежности за које немамо изворе финансирања. Терет социјалне заштите и здравства је на општинама, а за то немамо новца - каже Ћирко и додаје да морају бити осмишљени извори финансирања у тим областима.

Начелник Берковића Ненад Абрамовић каже да ће бити упућена иницијатива да РС поведе рачуна о равномјерном регионалном развоју.

- Циљ је доћи до повећања броја становника у 33 неразвијене и изразито неразвијене општине јер ће у супротном половина РС остати без становништва - рекао је Абрамовић.

Начелник општине Рудо Рато Рајак је истакао да су мале општине доведене у тешку ситуацију.

- Страхујем да Рудо ускоро не постане старачки дом са великим социјалним проблемима јер млади одлазе трбухом за крухом - казао је Рајак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана