Неповољна епидемиолошка ситуација у Бијељини, од викенда мјешовите патроле

Срна
Неповољна епидемиолошка ситуација у Бијељини, од викенда мјешовите патроле

БИЈЕЉИНА - Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју града неповољна, са тенденцијом даљег погоршања, те најавио да ће од овог викенда бити формиране мјешовите патроле које ће пратити рад угоститељских објеката и поштовање мјера.

"Договорио сам јутрос у телефонском разговору са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем формирање мјешовитих патрола састављених од припадника Комуналне полиције, градских инспекцијских органа и Полицијске управе, јер тако можемо лакше и ефикасније испратити рад угоститељских објеката и слично", рекао је Петровић новинарима након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да су у разговору са премијером Вишковићем усаглашени ставови да противепидемијско дјеловање треба базирати на строгоћи, односно на већем поштовању епидемиолошких мјера, те да се епидемиолошка ситуација будно прати.

"По потреби биће донесене и рестриктивније мјере. Данас смо на сједници Штаба имали и тајно гласање и одбацили приједлог увођења рестриктивнијих мјера, које би подразумијевале скраћење радног времена угоститељских објеката и низ других приједлога", рекао је Петровић, напомињући да ће ситуација бити будно праћена, а састанци Кризног штаба чешћи.

Он каже да је упознао предсједника Владе Српске о раду свих инспекцијских органа и комуналне полиције у граду, те о неопходности још снажније сарадње са Полицијском управом.

"Донијели смо данас закључак о ангажовању помоћне радне снаге у тим органима како би они растерећеније радили", рекао је Петровић.

Он је додао да обрадован информацијом коју је добио од премијера Вишковића да ће све команданте градских и општиских штабова позвати на заједнички састанак на којем ће, како вјерује, бити направљени одређени искораци.

Петровић је навео да је Градски штаб на данашњој сједници констатовао да је неопходно донијети "униформне мјере" на територије цијеле Републике Српске ради боље контроле епидемиолошке ситуације.

"Бијељина је у близини границе са Србијом, а прилив људи је евидентан и све то доприноси и већем броју људи у граду", рекао је Петровић.

Он је истакао да је број хоспитализованих пацијената од претходне сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, за неколико дана, повећан са 38 на 58, док ће повећава и број грађана који су позитивни на вирус корона, као и оних који се тестирају.

Петровић је навео да ће вакцинација против вируса корона, која је јуче почела у Дому здравља, бити настављена сљедеће седмице, те да су сви термини за сада попуњени.

"Један од закључака на сједници био је и да се у листама приоритета за вакцинацију нађу и запослени у органима јавне управе због повећаног контакта са суграђанима, а да бисмо очували рад служби", рекао је Петровић.

Он је замолио суграђане да поштују епидемиолошке мјере, истичући да се само тако може сачувати здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана