Необична мисија Војислава Прелевића из Требиња: У осмој деценији педалира до Крфа

Ратомир Мијановић
Необична мисија Војислава Прелевића из Требиња: У осмој деценији педалира до Крфа

Требиње - Војислав Војо Прелевић из Требиња најстарији је учесник експедиције "Херојима за слободу" који је са још седам чланова Планинарског друштва "Вучји зуб" у петак бициклима кренуо на грчко острво Крф.

Упркос томе што је загазио у осму деценију живота, Прелевић се жустро отиснуо на пут дуг 620 километара, не скривајући радост што се упушта у ову авантуру. 

Овај витални пензионер објаснио је да посјетом Крфу желе симболично да обиљеже стогодишњицу Албанске голготе српске војске у Првом свјетском рату. Најстаријем учеснику овог подухвата ово је четврти пут да иде у Грчку.

- Два пута сам ишао бициклом у Грчку, а једном пјешке на Свету гору. Припремајући се за овај пут, већ дуже вријеме готово свакодневно сам бициклом прелазио по четрдесетак километара - истиче овај седамдесетдвогодишњак.

Планинар је испричао да је његов највећи подухват то што је до Хиландара пјешачио 1.200 километара, прошавши тако кроз четири државе.

- На свим овим мисијама ме држи јака воља, а можда и потреба да себи докажем да, упркос овим годинама, не заостајем за младима - казао је Прелевић.

Додао је да га посебно радује што ће "педалирати" до Крфа.

Да би остварили своју мисију, бициклисти из Требиња на два точка проћи ће кроз Црну Гору и Албанију, а у Игуменицу би требало да стигну у сриједу. Чланови бициклистичке секције "Вучјег зуба" одаће пошту и поклонити се сјенима страдалих хероја у спомен-костурници на острву Видо и Плавој гробници.

- На овом путу је много симболике, од Споменика ослободиоцима, до Крфа и острва Видо. Дневно ћемо прелазити око 120 километара, а ноћићемо у Бару, Драчу, Валони и другим мјестима - рекао је бициклиста Мићо Милошевић.

Да су Требињци у добром расположењу отпутовали пут Грчке, свједоче и бројне анегдоте.

- Лако нам је пронаћи пут куда су се српски војници повлачили, јер се и Војо са њима заједно повлачио - рекоше планинари у шали, а имајући у виду године најстаријег бициклисте у Требињу, али и шире.

Ово је насмијало и Прелевића који је својим колегама у истом тону поручио да ће им радо показати прави пут, али само ако буду добри.

Спорт

Требињци са великим симпатијама гледају на подухвате Воје Прелевића, који каже да је у одличној кондицији првенствено захваљујући спорту.

- Бицикл активно возим од 40. године, а прије тога сам се бавио и ватерполом, пливањем, рукометом и другим спортовима - испричао је Прелевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана