Необичан хоби Паљанина Милана Милановића: Макете вјерна слика једрењака и манастира

Срна
Необичан хоби Паљанина Милана Милановића: Макете вјерна слика једрењака и манастира

Пале - Милан Милановић (68) из Мокрог у Палама прави макете дрвених једрењака, од Нојеве барке, преко средњовјековних до данашњих, као и манастира.

 - Прављење дрвених једрењака почео сам 1996. године. Све што сам правио било је различито - истиче Милановић и додаје да његова дјела представљају пресјек пловних објеката кроз вијекове.

Према његовим ријечима, у Нојевој барци налазе се све животиње које су освијетљене са 20 сијалица, а посљедњу макету коју је направио била је једрењак "Викторија". Макету дугу два и по метра и високу 180 центиметара правио је годину дана. Километром канапа све је увезао и поставио 50 сијалица.

За израду бродова Милановић користи неколико врста дрвета - јеловину, боровину, липу, а ако је тврђе, дрво кува да не би пуцало приликом израде.

- Све је ручно прављено до најмањег детаља. На крају слиједи лакирање са кистом безбојном уљаном бојом. Када се неколико пута намаже уљана боја и када се опраши, добије се старинска боја - појашњава Милановић.

Он додаје да бродове прави према осјећају јер га овом занату нико није научио. Читао је књиге о поморству и гледао филмове, па му је то од малих ногу "ушло у крв".

- Гледајући слику, правио сам идентичан брод, јер се он мора направити какав је некада био. Идеја ми дође одједном, мада сам знао и по седам дана ходати око куће док не добијем идеју - наглашава Милановић.

Каже да је након извјесног времена кренуо са израдом макета етно-насеља. Правио је цркве величине телевизије, па чак и веће, те кућице у алпском стилу. Макету манастира Троноша правио је три мјесеца.

Милановић наглашава да сваки брод има љепоту и посебност, али да их због посла керамичара којим се бави, у посљедње вријеме слабије израђује. Ручно прављени дрвени предмети могу се погледати и купити на Градској пијаци Пале. (

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана