Необичан хоби Ивана Чекића: Непушач чува цигарете из цијелог свијета

Свјетлана Ђуричић
Необичан хоби Ивана Чекића: Непушач чува цигарете из цијелог свијета

Источно Сарајево - Шарене и необичне кутије цигарета са свих меридијана већ пет година су преокупација Ивана Чекића (24) из Источног Сарајева.

Занимљиво је да је овај младић непушач, а власник је колекције која броји више од 1.550 различитих кутија цигарета, цигара и цигарилоса из око 80 земаља свијета.

Међу бројним кутијама су оне из Русије, Бразила, Израела, САД, Индије, Малезије, Кубе, Египта, Ирана, Аустралије, Канаде, Туниса, Шпаније, Јапана, Казахстана и многих других земаља. Необичним хобијем се почео бавити када је имао 19 година.

- Тетка из Швајцарске ми је донијела кутију кубанских цигарета "Цхурцхилл". У то вријеме код нас је било тешко наћи цигарилосе и кубанске цигарете, па сам одлучио да је сачувам и тако је све почело - прича Чекић.

Каже да има много старих кутија са простора бивше Југославије, али и из цијелог свијета.

- Од занимљивијих из СФРЈ издвајам "ловћен", "тигру", зелену "дрину", "мораву", стару "ауру" са маркицама РС и ФБиХ... - каже овај колекционар.

Додаје да колекцију не намјерава продавати, јер је немогуће одредити њену тачну вриједност. Неке кутије, појашњава, коштају 20 фенинга, а неке и до неколико стотина марака.

Колекцију је понудио на једном порталу за 10.000 КМ, али се, каже, нико није ни јавио. 

- Најстарија кутија је једна из Туниса, којој не знам тачно ни изговорити име, јер пише на арапском. Највреднија је кутија "тито" из Македоније и она нема цијену, јер ријетко који колекционар има ту кутију. Најдража кутија ми је плави "марлборо" коју сам тражио четири године и на крају ми је стигла из Америке - истиче Чекић.

У овом необичном хобију много му помажу пријатељи и породица. Раније је, прича, до нових кутија долазио тако што их је размјењивао са колекционарима широм свијета.

- Те људе сам налазио на разним "Фејсбук" страницама о колекционарству. За мој хоби се прочуло, па ме је неколико њих контактирало и поклонило ми своје колекције - рекао је он.

Свој првобитни циљ, да сакупи колекцију од хиљаду кутија у којој ће обавезно бити плави "марлборо", је постигао.

- Сада још тражим пет кутија које су повучене из продаје, али мислим да ћу тешко постићи и тај циљ - истиче Иван Чекић.

Изложба

Иван Чекић каже да је прошле године требало да излаже своју колекцију на Београдском сајму.

- То није реализовано због компликованих процедура, али бих желио да одржим изложбу, од које бих прикупљени новац дао у хуманитарне сврхе - додаје Чекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана