Нема штрајка у приједорском вртићу због смјене директорице

Снежана Тасић
Нема штрајка у приједорском вртићу због смјене директорице

Приједор - Радници приједорског вртића “Радост” одустали су од генералног штрајка у понедјељак, који су најавили након бурне сједнице Скупштине града на којој је смијењена директорица те установе Гордана Јекић.

Приједорски одборници смијенили су у четвртак Јекићеву уз образложење да нису задовољни радом вртића. Без фотеље је остала и директорица Дома здравља Славица Поповић, а као разлог је наведено да Скупштина града није усвојила извјештај о раду те здравствене установе за 2018. годину. 

Тај потез одборника изазвао је револт групе радника вртића и Дома здравља, који су ушли у зграду Скупштине и градоначелнику и руководству парламента предали петиције против смјене директорки, које су кадар ДНС-а. Синдикална организација вртића за понедјељак је најавила генерални штрајк јер, како су навели у петицији, смјена није у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању Републике Српске.

Међутим, Јекићева је у петак истакла да штрајка неће бити.

- Позвала сам колеге да одустану од штрајка како не би угрозили друге сегменте живота у граду. Они су и даље спремни на обуставу рада, али то се дефинитивно неће десити - истакла је Јекићева на конференцији за новинаре, којој су присуствовали и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, Поповићева, те одборници ДНС-а Оливера Брдар и Горан Предојевић.

Јекићева тврди да је њена смјена противзаконита, појашњавајући да према закону одборници Скупштине града не могу смијенити нити поставити директора установе.

- На функцији сам била од децембра 2017. године и након непуне двије године одборници су себи дали за право да ме смијене без икаквих доказа, без подношења иједног мог извјештаја о раду - категорична је Јекићева, која је, као и Поповићева, најавила покретање тужбе због смјене.

Предојевић тврди да образложења скупштинске већине за смјене директора нису истинита, већ су у питању политички потези.

Конференцију за новинаре у петак су одржали и представници скупштинске већине, на којој је шеф Клуба одборника СНСД-а Далибор Павловић поручио да директори свих градских предузећа могу бити смијењени ако не буду свој посао обављали часно и поштено.

- Није искључено да ћемо на једној од наредних сједница тражити и оставку градоначелника - поручио је Павловић.

Он је истакао да одборници немају ништа против запослених у вртићу и Дому здравља, али да нису задовољни радом смијењених директорица, додавши да је окупљање запослених у овим установама политички инструисано.

Градоначелник

Миленко Ђаковић је рекао да ће се и даље залагати за законитост у раду и развојне процесе у које је град кренуо.

- Приједор није ни Њујорк ни Москва ни Лондон, али ћемо наставити да се развијамо према европским стандардима и према природним ресурсима и стручним кадровима којима располажемо - истакао је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана