Нема просторија за удружење "Дјеца су наша будућност"

Srna
Нема просторија за удружење "Дјеца су наша будућност"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је данас Срни да општина нема простор који би могла да уступи локалном Удружењу родитеља са четворо и више дјеце "Дјеца су наша будућност", којем је непостојање канцеларије за рад само један у низу проблема са којима се суочава.


Божовић је навео да би ово удружење, уколико би прошло на јавном позиву за избор удружења од општег интереса, имало средства којим би могло да плаћа кирију, будући да на подручју Источне Илиџе дјелују удружења од општег интереса која општинска управа мјесечно финансира.

- Уколико удружење `Дјеца су наша будућност` испуни услове конкурса и оно ће бити мјесечно финансирано - рекао је Божовић и додао да је општина финансијски помогла при регистрацији овог удружења са 680 КМ.

Он је рекао да су у оквиру општинског буџета за 2020. годину планирана средства за мјесечну финансијску помоћ породицама са четворо и више дјеце са подручја ове локалне заједнице.

Божовић је најавио да ће општина у наредном периоду сачинити базу података о тим породицама, сагледати какав је њихов материјални и социјални статус, те на основу тога расписати јавни позив.

Он сматра да општина води бригу о вишечланим породицама, што, како каже, показује и чињеница да су у протеклом периоду набављали уџбенике за породице са троје и више дјеце.

Божовић је додао да је у прошлој школској години издвојено по 150 КМ за куповину уџбеника за већи број дјеце узраста од трећег разреда основне до четвртог разреда средње школе.

Према његовим ријечима, у оквиру буџета општине Источна Илиџа за 2020. годину предвиђена су средства за финансирање трећег и четвртог покушаја вантјелесне оплодње.

- Сваке године одређеном броју суграђана, који имају овај проблем, додијелимо новчану помоћ у износу до 2.000 КМ - навео је Божовић и додао да је пронаталитетна политика много шири програм који треба добро разрадити, не само на нивоу локалних заједница, већ и на нивоу Републике Српске.

Божовић је подсјетио да је општина Источна Илиџа у оквиру пронаталитетне политике младим брачним паровима млађим од 35 година, који се одлуче да граде стамбену јединицу на подручју ове локалне заједнице, омогућила попуст од 90 одсто на грађевинску дозволу.

- Ова мјера пронаталитетне политике требало би да допринесе да се људи одлуче да на подручју општине Источна Илиџа граде стамбене објекте и своје стално мјесто за живот - истакао је Божовић.

Удружење родитеља са четворо и више дјеце "Дјеца су наша будућност" Источна Илиџа самоиницијативно су основале мајке 2014. године и тренутно броји 46 породица.

Предсједник овог удружења Љиљана Симанић рекла је раније Срни да би свим мајкама са четворо и више дјеце требало дати пензије, будући да је у данашње вријеме, у којем се живи брзо, тешко бити узоран и родитељ, и домаћица, и супруга и радник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана