Нема пјесме без фрула Јанковића

Бранко Гајевић
Нема пјесме без фрула Јанковића

СОКОЛAЦ - Соколачко Културно-умјетничко друштво "Луча" поноси се својим оркестром, а у њему су и фрулаши рођаци Aцо и Миодраг Јанковић.

Они иза себе имају бројне наступе са соколачким аматерима и на такмичењима свирача на фрули, која се одржавају у Републици Српској и Србији. Aцо је редован учесник традиционалног Сабора фрулаша на Палама, али и других значајних манифестација, на којима се окупљају мајстори овог традиционланог српског инструмента.

- Мој највећи успјех до сада је друго мјесто на такмичењу фрулаша Србије, одржаном 2003. године у Прислоници код Чачка. Исте године учествовао сам и у Крагујевцу на такмичењу "Златна фрула Балкана" - каже Aцо Јанковић.

На смотри најбољих фрулаша Србије 2007. године, у Крушевцу, наступио је и Миодраг. Јанковићи су тада били једини представници Републике Српске. 

- Не знам ноте, али то ми не представља неки озбиљан проблем. Вјежбам сваког дана, а много ми помаже професор Богољуб Спремић, који руководи нашим оркестром. Ускоро ћу стећи диплому професора географије, али нећу престати да свирам на фрули, уз коју сам провео своје најљепше дане - каже Миодраг.

Ни Aцо не штеди похвале на рачун професора Спремића и његових заслуга што је постао добар фрулаш.

- Имали смо срећу да радимо са тим изузетним педагогом. Њему сви чланови оркестра КУД-а "Луча" дугују захвалност - истиче Aцо Јанковић.

Соколачки фрулаши свој омиљени инструмент купују у Србији.

- У Републици Српској не можемо набавити фрулу каква је нама потребна. Најчешће одлазимо у Шабац код мајстора Михаила Илијевића. Његове фруле за нас су најбоље - каже Aцо Јанковић.

Осим њега и Миодрага, у Сокоцу и нема више правих фрулаша.

- Не знам да ли ће се ускоро појавити неко од наших младих суграђана који ће се заинтересовати за овај инструмент. За сада их нема - каже Aцо Јанковић, али не искључује могућност да при Културно-умјетничком друштву "Луча" једног дана почне да ради школа фруле којом би он руководио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана