Нема наставе у школи у Касиндолу, стање у Источној Илиџи и Трнову стабилно

Срна
Foto: гс

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Стање на подручју општине Источна Илиџа је стабилно и не постоји опасност да ће се нешто промијенити у односу на оно што је било у петак и суботу када су поплаве највише пријетиле да однесу мост у Војковићима, али у пумпу, рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Истакао је да су захваљујући брзој реакцији свих привредника, Цивилној заштити и свих оних који су се укључили да помогну, успјели сачувати и мост и пумпу.

- Јуче је у посјети био и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и већ тада се кренуло у активности везане за горњи дио ријеке Жељезнице, који је однио дио саобраћајнице у дужини од око 80 метара - рекао је Божовић.

Нагласио је да је потребно релативно брзо санирати штету која се догодила.

- Општинска комисија излази на терен и креће се са пописивањем штете која је нанесена на приватним објектима, а друга на државној имовини, тако да ћемо у току дана имати процјену шта и како коме треба помоћи - рекао је он.

У Основној школи "Јован Дучић" из Касиндола данас неће бити наставе због најављених падавина, саопштено је из општине Источна Илиџа.

Ученици нису похађали наставу ни у петак, 5. новембра, јер је Кризни штаб општине Источна Илиџа издао препоруку да се због поплава на подручју ове локалне заједнице дјеца не шаљу у вртиће и школе.

Јуче је организована акција чишћења дворишта Основне школе "Јован Дучић".

Начелник Трнова Драгомир Гаговић рекао је да је јутрос у овој општини стање нешто боље, те истакао да је у току санирање посљедица поплаве на чему су ангожавани Цивлна заштита и приватници.

Гаговић је истакао за Срну да је највећи проблем што је велики број путних праваца оштећен, а у дијеловима улица је дигнут и асфалт.

-У Жељезници нема шта нема, а ми не можемо ући у корито без сагласности „Вода Српске“ и физичких лица чије су њиве до ријеке - рекао је он.

Гаговић каже да је највећи број машина ангажован у Кијеву гдје је у току чишћење корита ријеке и потока, као и рашчишћавање пута према Рајском долу.

-Ангажована је и екипа према селу Врбовник гдје је оштећен пут - додао је Гаговић.

Гаговић је истакао да киша и даље пада, као и да је још на снази ванредно стање у овој општини.

Он је поновио да су поплаве причиниле огромну материјалну штету која ће се знати тек када Комисја за процјену изврши свој посао.

Стање у поплављеним подручјима у сарајевској општини Илиџа засад је стабилно, али је кантонална Управа цивилне заштите и даље у приправности због тренутних и најављених падавина.

Директор Кантоналне управе цивилне заштите Кантона Сарајево Џенан Брканић рекао је за федералне медије да екипе рашчишћавају улице како би у наредним данима комисије на терену утврдиле штету.

Он каже да ће данас у 10 часова бити одржана сједница Штаба цивилне заштите, којој ће присуствовати и директори кантоналних јавних комуналних предузећа.
Начелник општине Илиџа Нермин Музур прогласио је стање природне несреће од поплава у мјесним заједницама Доњи Которац, Бутмир, Отес, Осијек, Блажуј и Вреоце.

У овој општини у ноћи са 4. на 5. новембар, усљед великих падавина, дошло је до изливања ријеке Жељезнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана