Неимари спасавају Мост на Жепи

А. Јанковић, С. Митровић
Неимари спасавају Мост на Жепи

Сарајево, Рогатица - На Мост на ријеци Жепи у општини Рогатица наредних дана похрлиће неимари који ће постављањем привремене скеле стабилизовати овај национални споменик и заштити га од даљег пропадања.

У Комисији за очување националних споменика БиХ су истакли да је ријеч о трећој фази Пројекта рестаурације Моста на ријеци Жепи која почиње у петак, када би радници требало да изађу на терен.

- На мосту су уочене пукотине и деформације које могу узроковати даље пропадање, а циљ пројекта јесте довођење конструкције у стабилно стање са довољним нивоом безбједности - кажу у Комисији и додају да ће при том бити уважени критерији носивости, употребљивости и трајности.

Објаснили су да најприје поставити привремену скелу која ће осигурати објекат и омогућити рестаурацију.

- Извођач радова је предузеће "Неимар" из Сарајева. Планирано је да радови буду завршени до краја године, а партнери у пројекту су мјесна заједница Жепа, општина Рогатица и Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС - додали су у Комисији.

Новац за овај пројекат донирао је Специјални фонд америчких амбасадора за очување културног насљеђа, при Амбасади САД-а у БиХ у износу од 62.600 долара.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Жепа Нермин Омановић каже да зуб времена и воде све више нагриза темеље моста и додаје да грађевинари морају што хитније прићи овом националном споменику.

- Са великим задовољством смо примили вијест да ће радови на санацији моста ипак ускоро почети - казује Омановић.

Мост на ријеци Жепи, који је у својој приповијетки овјековјечио нобеловац Иво Андрић, проглашен је 2005. године националним спомеником БиХ. Тада је донесена одлука да се уврсти и на Листу угрожених споменика БиХ због општег стања и оштећења конструкције.

Непознат градитељ

Претпоставља се да је Мост на ријеци Жепи саграђен крајем 16. вијека, а у старијим записима и путописима нема података о градитељу и времену изградње.

На мосту није сачуван ни текст са натписом који би могао дати прецизније информације о његовом "рођењу".

- Мост који се налазио на ушћу ријеке све до 1966. године, демонтиран је и реконструисан на другој локацији због изградње ХЕ Бајина Башта, а његова нова локација налази се 500 метара од насеља Жепа - рекли су у Комисији за очување националних споменика БиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана