Недељкове краве добиле имена по популарним пјевачицама

avaz.ba
Недељкове краве добиле имена по популарним пјевачицама

Недељко Софреновић из Обудовца код Шамца данас има 67 година, бројну породицу и велико породично имање, на којем узгаја стоку. Како наглашава домаћин породице, дневно се произведе 800 литара млијека и пристојно живи од пољопривреде упркос великим обавезама сваког дана.

“Прво сам се почео бавити повртларством, онда сам хранио бикове, а у посљедњих десет година узгајам краве. Већ пет година држим скоро 100 грла говеда, од чега је 50 музних крава, а остало су јунице и телад за приплод”, каже Недељко Софреновић.

Ништа ту не би било необично да кравама није дао имена по пјевачицама са естраде.

“Свака наша крава има своје име. Та имена нисам давао ја него моја унучад, па и дјеца. Краве носе имена по познатим пјевачицама тако да се зову Цеца, Северина, Стоја… Није било намјере да се праве нека поређења. Те су звијезде омиљене пјевачице мојих унучића и зато су и кравама дали таква имена. Плашим се да се неко не наљути, али та имена су дата из добрих намјера, јер дјеца много воле краве и док их мазе пјевају им пјесме својих омиљених пјевачица”, појашњава Недељко Софреновић.

Сељак не треба да паметује

Овај вриједни човјек из Посавине сматра да сељак не треба да много прича него да ради и да заради.

“Сељак није изабран да много паметује него да ради посао који је један од тежих, али се редовно плаћа. Не знам како ће бити даље, сада је подношљиво. Мислим да ће неко од подмлатка наставити овај посао. Имамо механизацију, а аплицирали смо код Министарства пољопривреде за трактор”, говори Софреновић.
Он се мало заиграо и бројкама.

“Дневно имамо од 750 до 800 литара млијека, мада не од свих музних крава. У два дана долази мљекар и дајемо од 1.600 до 1.700 литара млијека. Мјесечна производња је већа од 20.000 литара млијека, а сарађујемо са мљекарима у Козарској Дубици, јер је то озбиљна кућа, која нема проблема и редовно плаћа”, каже овај вриједни пољопривредник.

Сто дунума дјетелине

Поред Недељка и његове супруге, домаћинство чине још два сина, двије снаје и петеро унучади.

“Обрађујемо 32 хектара земље, од чега 25 хектара кукуруза и пет хектара пострног кукуруза, затим 100 дунума дјетелине, траве, пшенице. Десет хектара узео сам под закуп и осигуравамо храну за своје љубимце. Колико можемо, сами радимо. Радника нема. Они дођу и пробају да раде, али убрзо кажу да је то велика обавеза. Проблем је што стално мораш бити укључен у посао, жива је стока, свашта се дешава кад пазиш, а поготово ако се не пази”, истакнуо је Недељко Софреновић.

Радни дан ове породице траје и више од 12 сати, али су резултати тог рада видљиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана