Недељко Ђекановић: Руководство СДС-а води у пропаст и странку и Српску

Ведрана Кулага
Недељко Ђекановић: Руководство СДС-а води у пропаст и странку и Српску

Котор Варош - Политика који води руководство СДС-а гура у пропаст не само ту странку већ и РС, јер су окренули леђа изворним принципима, а наш циљ је да оживимо те идеје и кренемо старим стазама.

Рекао је то јуче "Гласу Српске" Недељко Ђекановић који је у уторак навече изабран за предсједника иницијативног одбора Изворне СДС у Котор Варошу. За потпредсједнике иницијативног одбора изабрани су Славко Ђукић и Горан Малијевић. Задатак иницијативног одбора, који је симболично основан на датум када је у Масловарама формиран СДС у Котор Варошу је да ради на креирању инфраструктуре и политике Изворне СДС. Формирање нове странке, како су истакли њени оснивачи, подржале су двије трећине мјесних одбора СДС-а незадовољних руководством и политиком те партије, а придружио им се и комплетан општински одбор Асоцијације "Ствараоци РС" и велики број младих и образованих људи. На сједници иницијативног одбора донесен је оквирни план дјеловања Изворне СДС, а договорено је да свечана изборна скупштина буде у децембру до када ће бити формирани органи странке.

- На сједници иницијативног одбора Изворне СДС били су оснивачи и чланови СДС-а који нису одступили од његових изворних идеја и принципа. Окупили смо се око циља да спасимо темеље од актуелног руководства СДС-а које је потпуно скренуло са тог пута и од оних који га у овом тренутку уништавају и подривају изнутра, понижавајући све што је српско и људско и газећи све оно за шта су се чланови СДС-а борили и залагали у прошлим годинама. Овдје се у суштини и не ради о формирању нове странке већ о томе да су се окупили људи који су незадовољни стањем у СДС-у. Та странка се не може препознати у односу на оно што је била и по чему је била препознатљива - рекао је Ђекановић.

Према његовим ријечима драстична промјена политике СДС-а није заобишла ни Котор Варош.

- Понашање руководства СДС-а у Котор Варошу није ништа другачије него у већини других општинских одбора и самог врха странке. СДС је одступио од курса који је утврђен деведесетих година прошлог вијека када смо започели борбу за интересе српског народа. Сада су прихватили неке друге принципе, иако нема ниједног разлога да одступимо од изворних принципа. СДС мора да доноси одлуке, а не да нам центри моћи и налогодавци намећу политику коју треба да извршавамо правдајући то неким новим временима и циљевима - рекао је Ђекановић.

Ђекановић, који је био посланик првог сазива Народне скупштине РС, каже да је довољно дуго у политици да може да препозна правце политике и намјере људи који је креирају.

- Један од првих корака одбора биће формирање клуба одборника у локалној скупштини. Сарађиваћемо са онима којима је стало да ова општина иде даље. Већ имамо три одборника из СДС-а који су са нама и убијеђен сам да ће их бити само више, а никако мање - рекао је Ђекановић.

 

Погрешни потези

Недељко Ћекановић истиче да иницијатори оживљавања изворних принципа политике СДС-а нису напустили ту странку већ да покушавају да се врате тамо гдје је она била и преузму њену важну улогу за српски народ и РС.

- Пред опште изборе сам упозоравао да је кандидатура Огњена Тадића за предсједника РС велика грешка и то се потврдило. Увјерен сам да он не може да направи ни добар одбор СДС-а у Бањалуци мада имам утисак да се води намјерна политика слабљења странке у Бањалуци - рекао је Ђекановић који је некада био у врху бањалучког СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана