Не блиједи сјећање на Младена Стојановића

Срна
Не блиједи сјећање на Младена Стојановића

ПРИЈЕДОР - У Приједору је данас пригодним програмом обиљежено 125 година од рођења и 79 година од смрти народног хероја доктора Младена Стојановића.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Приједор Вељко Родић рекао је да ће се Младеново име и његова велика дјела помињати деценијиама и вијековима и преносити на младе генерације, истичући да је он заслужио да се о њему пише и пјева, те говори колика је људска величина био.

 “Окупили смо се и ове године, као што то чинимо од 1952. године, када је подигнут и откривен овај споменик. Окупљаћемо се и убудуће да бисмо подсјећали на човјека који је из родног Приједора отишао у легенду. Младен је био и остао јунак и народни херој који је припадао не само Приједору и Козари него и Подгрмечу и Босанској крајини и много шире”, рекао је Родић у обраћању званицама.

Он је нагласио да Младен заслужује да му се име изговара са нарочитим пијететом.

“Био је примјер другима, а сви који су га познавали кажу да је свака ријеч изговорена из његових уста имала своје мјесто и била мелем за душу и срце сваког човјека, па и за нас који смо се данас окупили овдје Младену у част. Будимо и ми какав је био наш доктор Младен”, поручио је Родић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да бројне установе и удружења у Приједору носе Младеново име, да је међу њима и болница, те да је легендарни доктор говорио да су му највећа награда “захвалне очи болесника који се придижу и у живот враћају”.

 “Својом честитошћу и људским односом према људима, доктор је стекао симпатије и велико поштовање у народу Козаре и Поткозарја и ушао у крајишку пјесму и прије народног устанка. Свог Младена, чувеног црвеног доктора са Козаре, народ је безгранично волио и поштовао. Тако је и данас, а биће и у будућности, јер поштоваоци и потомци учесника НОБ-а неће дозволити да изблиједе крвљу писане странице наше историје”, истакао је Павловић.

Вијенце и цвијеће на споменик Младену Стојанвићу испред зграде Градске управе положиле су бројне делегације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана