Не бјеже са часа јер нема ко да правда

Милијана Латиновић
Не бјеже са часа јер нема ко да правда

Бањалука - Након што су многе школе у РС доскочиле средњошколцима који изостају са наставе и ограничиле број долазака родитеља који правдају одсуство и онда када то не би требало да чине, број изостанка у прошлој школској години смањен је за 4,23 одсто у односу на годину раније.

У Републичком педагошком заводу наводе да су средњошколци лани направили 2,37 милиона изостанака.

- Сваки ученик је у просјеку имао 52 оправдана и пет неоправданих часова - навели су у Заводу.

Бјежање са часова, измишљене болести и лажна оправдања само су неки од начина како ђаци покушавају да избјегну лошу оцјену, а борбу просвјетара са недисциплинованим ученицима отежавају родитељи, који правдају и оне изостанке које не би требало.

- У просјеку смо лани имали 58 изостанака по ученику. Донијели смо одлуку да тамо гдје примијетимо нагли пораст броја изостанака ограничимо учешће родитеља у правдању. Конкретно, у Угоститељско-економској школи тај број смо ограничили на три доласка током школске године - рекла је предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ.

Додаје да са наставе највише изостају матуранти, који у намјери да избјегну лоше оцјене за крај школовања не долазе на наставу у вријеме контролних задатака.

Да је лажним оправдањима ученика одзвонило, потврђује и предсједник Актива директора средњих школа на подручју Бијељине Душко Ђурић.

- Повећава се број неоправданих изостанака јер се више не прихватају било каква оправдања. Школе су увеле комисијско правдање часова - рекао је Ђурић.

Родитељи који из само њима познатих разлога правдају изостанке са наставе нису ријеткост ни у Добоју.

- Број изостанака на подручју Добоја је око 45 часова по ученику, а у највећем броју случајева неоправдано изостајање са наставе правдају родитељи - рекао је предсједник Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевић и додао да је у протекле три године број изостанака средњошколаца у Добоју смањен за око 15 одсто.

Са великим бројем изостанака муку муче и у Средњошколском центру "Иво Андрић" у Вишеграду, гдје је лани сваки ученик у просјеку са часа изостао 63 пута.

- У већини случајева ситуацију отежавају родитељи, који правдају и оне изостанке које не би требало - казао је директор ове школе Ђорђе Мршевић и додао да подједнако изостају и гимназијалци и они који похађају средње стручне школе.

Предсједница Актива директора источнохерцеговачке регије Здравка Милићевић каже да се број изостанака смањује.

- Држимо се комисијског правдања за изостанак дужи од пет дана и ефекти тога су већ видљиви. Имамо доста спортиста у свим школама,

па често изостају из тог разлога - казала је Милићевићева.

Програм

У Републичком педагошком заводу кажу да од новембра 2013. године спроводе Програм праћења броја изостанака у основним и средњим школама.

- Без обзира на то што је сваке године број изостанака мањи, Завод ће и даље инсистирати на спровођењу овог програма с циљем да се број изостанака прати и смањује - истакли су у Заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана