Научници открили воду на планети у удаљеној галаксији

Срна
Научници открили воду на планети у удаљеној галаксији

Ексетер - Након најновијег истраживања научници су открили велике количине воде у примитивној атмосфери једне планете ван Сунчевог система, изјавио је Дејвид Синг, професор на Универзитету у Ексетеру.

Синг је рекао да је атмосфера ове планете, која је од Земље удаљена око 430 свјетлосних година, "скоро у потпуности састављена од хидрогена и хелијума, са релативно облачним небом".


Тим међународних истраживача, предвођен Сингом и Ханом Вејкфорд из Националне ваздухопловне и свемирске администрације /НАСА/, спроводи истраживање планете, коју су због величине научници незванично назвали "топли Нептун".

Примитивна атмосфера ове планете наводи на претпоставку да је настала или након што је Нептун настао или је настала ближе свом сунцу него ледена планета нашег соларног система, преноси "Спутњик".

Ово откриће могло би да промијени мишљење научника о томе како су настали и како су се развијали планетарни системи у удаљеним галаксијама.

Откриће "топлог Нептуна" свима онима који учествују у истраживању свакако представља догађај за памћење, што се не може рећи и за назив планете, коју су научници званично назвали "ХАТ-П-26б".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана