Натпоље код Шипова: Асфалт умјесто блата до кољена

Данијела Стоканић
Натпоље код Шипова: Асфалт умјесто блата до кољена

Шипово - Дуго најављивана градња пута у шиповачком насељу Натпоље требало би са почне ускоро, на радост мјештана, али и оних који често долазе у ово мјесто.

Ходање по блату до кољена и вожња по рупама коначно ће постати прошлост јер је обезбијеђено 516.000 КМ за изградњу саобраћајнице од села Бујадница до Војничког гробља, која ће бити дуга око четири километра.

У "Путевима РС" кажу да је у току припрема тендерске документације за избор најповољнијег извођача за градњу дијела пута у Натпољу, а одмах затим ће почети и радови.

Према ријечима предсједника Скупштине општине Шипово Милана Плавшића, овај пут је могао бити обновљен још прије двије године да тадашња Скупштина није поништила ту одлуку.

- Влада је крајем 2013. године донијела одлуку да пут од Бујаднице до Војничког гробља у Натпољу буде асфалтиран, а само четири мјесеца касније Скупштина општине је то стопирала - истакао је Плавшић додајући да је новац тада био обезбијеђен.

Мјештани деценијама чекају да добију пут, који је сада готово неупотребљив.

Плавшић је нагласио да му се недавно обратило 20 становника тражећи санацију пута, јер нису могли возилима да дођу до града.

- Киша је потпуно уништила пут. Због тога смо у сарадњи са Шумским газдинством "Горица" послали камионе и багере да колико-толико поправе пут како мјештани не би остали одсјечени од града - прича Плавшић наглашавајући да тим путем свакодневно прође на стотине људи.

С друге стране, бивши предсједник Скупштине општине Шипово Драгољуб Вујковић тврди да су градњу пута кочили неријешени имовинско-правни односи.

- Тражили смо да се промијени траса пута, за шта скупштинска већина није дала зелено свјетло. Због тога је изградња пута 2013. године стопирана - рекао је Вујковић.

Мјештани не крију радост што ће послије деценијске борбе до њиховог села напокон доћи асфалт. Ова вијест је обрадовала и Мирка Пиљића који често долази у Натпоље.

- Осим мјештанима Натпоља, санација пута ће много значити и онима који су своје најмилије сахранили на Војничком гробљу. Они ће коначно моћи да посјете њихове вјечне куће, а да не иду кроз блато и рупе - рекао је Пиљић.

Објашњава да многи становници Шипова имају фарме у Натпољу, па су приморани да и по неколико пута дневно долазе у село.

Дворана

У општини Шипово ускоро ће почети градња спортске дворане, што је посебно обрадовало младе.

Новац за изградњу дворане обезбиједиће локална заједница продајом пословног простора у згради општине.

Осим тога, покренута је иницијатива за промјену урбанистичког плана ужег центра Шипова, што је неопходно да би дворану измјестили на локацију која ће у потпуности бити у власништву општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана