Наступиле изворне групе из Србије, Црне Горе и Републике Српске

Срна
Наступиле изворне групе из Србије, Црне Горе и Републике Српске

Пале - Испред Саборног храма на Палама вечерас је у оквиру манифестације "Љетна сцена у Палама" наступило 25 изворних група из Републике Српске, Црне Горе и Србије.

Наступ изворних група организовало је локално Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Младост".


Вођа изворне групе КУД "Младост" Никола Ерић истакао је да је велико задовољство приуштити Палама једно овакво вече на којој су се представиле изворне групе из земаља бивше Југославије.

"Све ове групе су наши пријатељи и захваљујући општини Пале овај догађај је уврштен као традиционални у славске свечаности", рекао је Ерић.

Члан пјевачког друштва "Потковач" из Пљеваља Мишко Рајовић истакао је да њихово друштво има најмлађи женску групу чији су чланови узраста од девет до 18 година.

Рајовић каже да њихово друштво има 50 чланова и да не могу увијек одговорити на све позиви, али су се веома радо одазвали да дођу на Пале и учествују у славским свечаностима.

"Ми смо сви један народ, имамо исте обичаје, традицију и културу", истакао је он.

Члан женске изворне групе "Планинке" са Пала Винка Чечер нагласила је да ова група постоји 20 година, да су учествовали на многобројним манифестацијама и добитници су бројних признања.

"Чувамо традицију и обичаје Сарајевско-романијске регије", нагласила је она и додала да данашња омладина није заинтересована за изворну пјесму, те да је потребно организовати овакве манифестације да би се млади што више окренули традицији.

У оквиру "Љетне сцене у Палама" 24. августа ће Студентско позориште извести представу "Вечерас Нушић прича".

У оквиру књижевних вечери, 26. августа биће представљена књига "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића на којој ће говорити и Горан Петронијевић, члан Караџићевог правног тима, генерал Миломир Савчић, савремени српски пјесник Радослав Милошевић и члан Удружења књижевника Србије и Црне Горе, те писци Мирослав Тохољ и Рајко Петров Ного.

Исте вечери биће додијељена и престижна књижевна награда "Аврамов штап" за 50 година плодоносног књижевног рада и 70 година живота Радована Караџића.

За 27. август планирана је свечана сједница Скупштине општине Пале, а исте вечери ће бити одржан концерт КУД-а "Младост" и дефиле учесника концерта.

На дан крсне славе општине Пале, Успења Пресвете Богородице - Велика Госпојина, грађане ове локалне заједнице очекује велики концерт на отвореном Александре Радовић.

Генерални покровитељ манифестације "Љетна сцена у Палама" је општина Пале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана