Наступи фолклораша обогатили “Которварошко културно љето”

Срна
Сабор фолклора
Foto: Срна | Сабор фолклора

КОТОР ВАРОШ - На традиционалном Сабору фолклора у оквиру “Которварошког културног љета” уприличен је дефиле учесника, а публици се представило 11 културно-умјетничких друштава.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Фолклорог ансамбла “Котор Варош”, Ансамбла “Жубор” из Котор Вароша, културно-умјетничких друштава “Шареница” из Приједора, “Брио-Рудар” из Масловара, “Дукати” из Брезик Ламинаца, “Душан Станковић” из Чечаве, “Петар Кочић” из Нове Тополе и “Петар Први Карађорђевић Мркоњић” из Мркоњић Града.

Наступили су и Ансамбл народних игара и пјесама “Младост” из Залужана, Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Кнежева, те Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Српца.

Предсједник Фолклорог ансамбла “Котор Варош” Санела Поповић истакла је да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима врло значајно у погледу очувања и његовања традиције.

- Радују нас оваква дружења чији је циљ промоција традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције, главна су обиљежја ове манифестације - рекла је Поповићева.

Она је навела да Фолклорни ансамбл “Котор Варош” броји више од 150 чланова, а чине га млађа и старија дјечија група, омладинци и рекреативци. Ансамбл, како је рекла, осим игре и пјесме, одликује и хуманитарни рад.

Поповићева је најавила да ће учествовати у кампу Црвеног крста у Баошићима у Црној Гори, гдје ће достојно представити свој досадашњи рад, локалну заједницу и Републику Српску.

Предсједник КУД-а “Дукати” из Брезик Ламинаца код Градишке Ранко Цумбо навео је да је Сабор фолклора у Котор Варошу један од најбоље организованих у региону.

- Наше културно-умјетничко друштво одржава дух нашег села. У неколико секција, највише фолклорној, окупљено је више од стотину младих. Они са великом љубављу, а уз подршку старијих, његују своје обичаје и народне игре - поручио је Цумбо.

Он је напоменуо да културно-умјетничко стваралаштво има дугу и богату традицију у Лијевче пољу.

Организатор синоћне манифестације, која се традиционално одржава у Котор Варошу, био је Центар за културу, спорт и информисање у сарадњи са Фолклорним ансамблом “Котор Варош”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана